De 5 beste tv shows waarin whisky wordt gedronken

Best of
dinsdag, 12 maart 2024 om 6:15
peaky blinders
Je weet het wel, maar toch valt het je niet altijd op: hoe whisky veelvuldig gebruikt wordt in diverse films en series. Soms stelt een glaasje whisky niet zoveel voor, maar in andere gevallen is whisky iets wat bijna kenmerkend wordt voor de productie. Dit zijn 5 tv-series waarin whisky niet één keer voorbij komt, niet twee keer of drie keer, maar veelvuldig.

Peaky Blinders

Peaky Blinders is een ontzettend toffe serie van de afgelopen paar jaar die zich afspeelt in 1919 in Birmingham. Centraal staan Thomas Shelby (Cillian Murphy) en zijn bende. Om hoger in de maatschappij te komen pleegt zijn bende een hoop misdaden. Dat levert veel stress en pijn op en regelmatig wordt heel wat leed weggedronken met een glaasje whisky. De whisky die in de show wordt gebruikt is Gallglennie Whiskey, een fictieve Ierse whiskey. De acteurs in de show drinken uiteraard geen echte whisky, maar braaf een kopje thee. Credits gaan naar Cillian Murphy voor zijn goede acteerwerk. De Ier heeft net sinds dit weekend zijn eerste Oscar op zak!
Fun fact is dat er een échte Peaky Blinder whisky op de markt is gebracht, onder de naam Peaky Blinder. Er is daarnaast een bourbon fles te koop en Irish Whiskey. Deze flessen kun je vaak al kopen voor iets meer dan twee tientjes. Voor de liefhebber zijn er ook andere alcoholflessen op de markt gebracht van Peaky Blinders, namelijk rum, gin en moonshine.
Er is overigens een fan geweest die geteld heeft hoe vaak Thomas Shelby een glaasje ‘whisky’ achterover heeft geslagen in de serie: 213! Dat zijn ongeveer zes glazen per episode. Niet normaal! 
Tot slot: Bushmills heeft een heuse limited edition Peaky Blinders whiskey op de markt gebracht.

Mad Men

Mad Men is een Amerikaanse tv-serie die liep van 2007 tot 2015 en er zijn zeven seizoenen uitgekomen. De serie speelt zich af tussen 1960 en 1970 en gaat over meerdere mannen in een reclamewereld. In het bijzonder draait de serie om Don Draper (Jon Hamm) die zijn eigen reclamebureau runt, genaamd Sterling Cooper. De serie volgt Don op zijn werk en thuis en alle minnaressen die hij verslijt.

Een belangrijke rol in de serie is weggelegd voor Elisabeth Moss, die Peggy Olsen vertolkt, een vrouw die carrière probeert te maken in een typische mannenwereld. Het is een tijdperk dat zich laat kenmerken door mannen die de hele dag drinken, roken en vreemdgaan. Het is in de serie de normaalste zaak van de wereld als een werknemer of Draper zelf even een glas whisky tussendoor pakt, met de gewoonte zoals we tegenwoordig koffie inschenken. Wat dat betreft doet de serie zijn naam eer aan met ‘mad’, want gek zijn ze wel een beetje. Al zullen ze de ads nooits vergeten.
De whiskyglazen van Don Draper zijn overigens een heuse trend geworden, vanwege een zilveren rand aan de bovenkant van het glas. Bij Amazon zijn ze inmiddels uitverkocht, dus mocht je nog ergens één spotten, is het zinvol er één te kopen. Het staat niet alleen leuk in huis, maar het zou ook zomaar meer waard kunnen worden!

Outlander

In Outlander komt ook veel whisky voor. Eén van de hoofdrolspelers Jamie Fraser stookt zijn eigen whisky. De acteur die Fraser speelt, Sam Heughan, heeft ook zijn eigen whisky gemaakt: Sassenach. De oprichter hiervan, Sam Heughan, heeft al meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen voor deze whisky. Zo won de Sassenach Spirit dubbel goud tijdens de San Francisco Spirits Competition. De naam van de whisky is overigens een knipoog naar de bijnaam die het fictieve personage Fraser geeft aan zijn vrouw in de tv-serie. De Sassenach is een Schotse blended whisky die in Nederland op veel plekken is uitverkocht. Online kun je deze fles wel gewoon importeren. 

The Vampire Diaries

The Vampire Diaries is een tv-serie die werd uitgezonden van 2009 tot en met 2017. De tienerserie belicht continu een driehoeksverhouding tussen de jonge vrouw Elena (mens) en twee vampierbroers. Dit zijn Stefan en Damon. Stefan is min of meer de nette guy van de twee, terwijl Damon de wat meer losgeslagen broer is. Bij dit karakter past dat hij regelmatig uit de ban springt, feestjes geeft én whiskey drinkt. In de serie drinkt hij dan ook geregeld een glaasje whiskey, naar het schijnt bourbon. Al drinkt Stefan er vaak één eentje mee met zijn broer.
De acteurs die Stefan en Damon vertolken, Paul Wesley en Ian Somerhalder, zijn in de loop der jaren ongekend populair geworden en ineens besloten ze op de set van The Vampire Diaries dat ze na de tv-serie hun broederschap voort wilden zetten met iets unieks. In 2021 lanceerden ze hun eigen whiskey, een bourbon met de toepasselijke naam Brother's Bond. Deze whiskey kan rekenen op goede recensies. De whiskey is nog niet naar Nederland gebracht.

Parks and Recreation

De komische serie Parks and Recreation heeft een personage, genaamd Ron Swanson, die niet vies is van whisky. Sterker nog, het is een onderdeel van zijn karakter. Er is zelfs een aflevering in de show waarin hij reist naar Schotland en op bezoek gaat bij de Lagavulin distilleerderij. Wat is er aan de hand? De acteur die Swandon speelt, Nick Offerman, houdt daadwerkelijk van Lagavulin whisky en ook de regisseur van Parks and Recreation kan deze drank waarderen.
Zodoende is men dit gaan toekennen aan het personage in de show. Het mooie is dat er daarna echte samenwerkingen zijn voortgekomen vanuit deze liefde. Zo is er nu Lagavulin Offerman whisky te koop te koop, waarvan al meerdere expressies zijn uitgekomen. De dram kost iets meer dan 100 euro.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 maart 2024.
Beeld: Robert Viglasky / Netflix

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties