Pappy van Winkle breekt record op whiskyveiling

Nieuws
vrijdag, 06 januari 2023 om 8:00
whiskyveiling
Lang niet alle whiskey’s kom je in de winkelschappen tegen. Sterker nog, sommige flessen zijn on- en offline nagenoeg onvindbaar, hoe goed je ook zoekt. Bij deze zeldzame flessen hoort de Amerikaanse whisky Pappy van Winkle uit 1992. Deze whiskey moest tijdens een veiling tussen de 3.000 en 4.000 dollar opbrengen, maar wist een recordbedrag op te halen.
Tijdens een veiling weet je nooit wat er gaat gebeuren. De ene keer brengt het bij lange na niet op wat je hoopt en de andere keer gaan bieders los en schiet de prijs door het dak. Het is een soort roulette, waarbij je nooit kunt voorspellen waar het balletje op valt.

Tijdens de veiling van Lot 106 van de Whisky & Whisky Seasonal Spirits and the Yamazaki 55 bij Sotheby’s in New York gebeurde dit laatste toen twee verzamelaars het tegen elkaar opnamen om een fles van Pappy van Winkle 23 Year Old Family Reserve te bemachtigen. De fles Kentucky Straight Bourbon in kwestie werd puntgaaf aangeboden met de originele fluwelen verpakking. Uiteindelijk ging de fles voor een recordbedrag van 52.500 dollar naar de hoogste bieder.
Dit was overigens niet de enige fles die voor een flink bedrag van eigenaar wisselde. In totaal zijn 14 individuele flessen Pappy van Winkle verkocht voor een bedrag dat in totaal hoger uitkwam dan 396.250 dollar. Tijdens de veiling werd er zelfs nog een record voor twee andere flessen gevestigd, namelijk een Pappy van Winkle 15 Year en een 20 Year, beide lastig te te verkrijgen.

Een naam die harten sneller doet kloppen

Het is logisch dat deze flessen gewild zijn bij verzamelaars. De Kentucky Straight Bourbon is namelijk gestookt door de Stitzel-Weller distilleerderij die in 1935 opende en na het uitbrengen van veel geliefde rye whiskeys en bourbons in 1992 haar deuren sloot. De productie van de whiskeys is uiteindelijk verplaatst maar de Buffalo Trace distilleerderij in Frankfort. Dat betekent meteen dat de drank die er geproduceerd is nog maar moeilijk te krijgen is. Los daarvan is er nog een factor die de whiskey woest aantrekkelijk maakt. 
Het originele merk is namelijk afgeleid van het Rip van Winkle merk, dat stamt uit de periode voor de drooglegging. Dit merk is verdwenen, maar opnieuw geïntroduceerd als Pappy van Winkle nadat alcohol weer toegestaan was in Amerika. Daardoor heeft het van Winkle merk een extra betekenis gekregen die ook vandaag nog steeds nagalmt. De Buffalo Trace flessen met het Old Rip van Winkle merk erop gaan namelijk nog steeds voor behoorlijk veel geld over de toonbank. Een fles Old Rip van Winkle 10 Years uit 2017 kost bijvoorbeeld zomaar 1500 euro.

Volg ons!

Vond je dit nou leuk om te lezen? Volg ons dan vooral voor het laatste nieuws en win bovendien hele toffe prijzen.