Port Askaig pakt het complete kernassortiment flink aan

Nieuws
door Monkey
maandag, 16 oktober 2023 om 9:00
port askaig core range
De Islay distilleerderij Port Askaig heeft onlangs een flinke verandering doorgevoerd. Niet alleen is er een nieuw flesontwerp gekomen, maar ook is het recept van het kernassortiment behoorlijk veranderd. Dat leidt tot drie ‘nieuwe’ whisky’s die volgens Elixir Distillers, de eigenaar van het merk, tot een nieuwe en authentieke belichaming van Islay vormt.
Een complete merkvernieuwing: dat is wat Port Askaig doorgevoerd heeft met de wijzigingen in het flesontwerp en de recepten van de whisky’s in zijn kernassortiment. Onlangs zijn er drie expressies onthuld die voortaan de core range vormen onder de tagline: The Gateway to Islay. In de kern van het nieuwe assortiment staat de Port Askaig 8 Year Old whisky die zich omringt door de gelimiteerde Port Askaig 17 Year Old en, de op vatsterkte gebottelde expressie, Port Askaig Cask Strength.
Van deze laatste twee zal telkens slechts een beperkte oplage verkrijgbaar zijn, terwijl de acht jaar oude dram doorlopend beschikbaar is. Oliver Chilton, meesterblender bij Elixir Distillers, is blij met de nieuwe reeks. Hij vertelt dat elke expressie whiskyliefhebbers uitnodigt om zichzelf onder te dompelen in het karakter van Islay. ‘Elke expressie is een bewijs van onze toewijding aan authenticiteit en kwaliteit, en we zijn enorm trots op deze herlancering’, aldus Chilton.

Wat zijn de drie nieuwe Port Askaig whisky’s?

De drie drams zitten in een bruine fles met daarop het logo van de distilleerderij. De labels zijn aangepast naar een moderne look met wat meer kleur en goudkleurige letters. Wat je mag verwachten van de nieuwe recepten, is ook uit de doeken gedaan.
Port Askaig 8 Years Old is een kruidige dram die drie jaar gerijpt heeft in Amerikaans eikenhoutenvaten. Daarna heeft de vloeistof nog vijf jaar gerijpt in bourbonvaten, getoaste Amerikaanse eikenhouten vaten, Pedro Ximénez sherry butts en refill hogsheads. Het geeft de whisky tonen van zeewier, dennenhout en rook.
De Port Askaig Cask Strength expressie is telkens anders. De eerste batch heeft gerijpt in First Fill Toasted bourbon vaten en refill Amerikaanse eikenhouten hogsheads. De whisky is gebotteld op 59,4 procent alcohol by volume (ABV) en heeft tasting notes van onder andere pittige citrus, vanille en turfrook. De laatste van de drie expressies is de Port Askaig 17 Year Old. Deze heeft gerijpt in traditionele Amerikaanse eikenhouten vaten en is gebotteld op 51,8 procent ABV. De dram heeft tonen van wilde bloemen, vers gras en citrus in de neus en geeft smaken van gezouten karamel en vanille met een zilte ondertoon in de mond.
De whisky’s zullen ergens deze maand wereldwijd uitgerold worden. De adviesverkoopprijs van de acht jaar oude whisky ligt op 49,95 pond (58 euro), de Cask Strength whisky gaat 64,95 pond kosten (75 euro) en de 17 jaar oude expressie kost straks 125 pond (iets meer dan 144 euro).
Onlangs nog maakten we kennis met het nieuwe Glenglassaugh kernassortiment. Ook dit betreft drie whisky's die behoorlijk uiteen lopen. Hier lees je daar alles over.
Foto: Port Askaig

POPULAIR NIEUWS