Op pad naar Sandend met de nieuwe Glenglassaugh releases

Op pad naar Sandend met de nieuwe Glenglassaugh releases

Met uitzicht over de Noordzee volgt een groep whiskyliefhebbers een duinpad met de aanduiding ‘Follow the road to Sandend Bay’ naar een unieke locatie. Het pad verbindt de Nederlandse kant van de zee even met de Schotse kant om de relaunch van het Glenglassaugh kernassortiment te vieren.

Een plek verbonden door hetzelfde (levens-)water

Het nieuwe kernassortiment van Glenglassaugh is al even geleden uit de doeken gedaan, maar was nog niet in ons land gelanceerd. Drie nieuwe expressies, de Glenglassaugh Sandend, Portsoy en de 12 Year Old, vervangen de Revival, Evolution en Torfa whisky's. Om de komst van de nieuwe whisky’s in Nederland te vieren is een bijzondere plek gekozen. Pal aan de zee die de ons land met Schotland verbindt ligt Bodhi Beach: een strandpaviljoen waar je de zon in de zee kunt zien zakken en gelijktijdig in de richting kijkt van de Glenglassaugh Distillery.

Het is een plek die niet beter had kunnen passen bij de stijl van de nieuwe drams, het maritieme karakter van de distilleerderij en de woorden: shaped by the land and the sea. Voordat we bij de bestemming aankomen is het tijd voor een klein voorproefje in de vorm van het vlaggenschip, de Glenglassaugh 12 Year Old, en oesters.

Eenmaal aangekomen bij onze bestemming is het tijd voor een zomerse verrassing onder het genot de klanken van handpan muziek: een Sandend Sunrise, waarin de fruitige tonen van ananas en grapefruit van de Glenglassaugh Sandend expressie versterkt worden door ananassap en kokossap.

Het prikkelen van alle zintuigen

Met de cocktail in de hand openen Nathan de Bruin, brand ambassador van onder andere Glenglassaugh, en Stewart Buchanan, global brand ambassador van Glenglassaugh, de avond met een korte (her-) introductie van de Schotse distilleerderij. Deze is in 2008 heropend en onderging sindsdien een volledige metamorfose die nu tot uiting komt in de nieuwe flessen van het kernassortiment.

Deze flessen zijn niet zomaar karaffen met daarin de Glenglassaugh whisky, maar een eerbetoon aan de elementen die de drank maken tot wat het is: het land en de zee. De vorm van de Sandend, Portsoy en 12 Year Old flessen straalt luxe uit, waarbij richting de hals als het ware golven ontstaan die richting de dop bewegen.

Die dop is vervolgens gemaakt om blauw zeeglas na te bootsen dat zacht en dof is gemaakt door het zoute water en het strandzand. Om de cirkel volledig rond te maken zijn zowel de dop als de bodem van de fles voorzien van het logo van de distilleerderij. De drie nieuwe whisky’s die Rachel Berrie, meesterblender bij Glenglassaugh, gecreëerd heeft, zullen de rest van de avond voor zich spreken tijdens een diner met drie gangen.

Drie expressies en drie gangen met een wereld van verschil

Voordat het voorgerecht opgediend wordt, krijgen we een glas Glenglassaugh Sandend en een glas Manzanilla sherrywijn. Buchanan legt uit dat de Sandend whisky gerijpt heeft in bourbon vaten en vervolgens een finish heeft gekregen in Manzanilla-vaten. Die hebben duidelijke sporen achtergelaten in de single malt.

Vervolgens is het tijd voor de eerste gang: een carpaccio van botervis, leche de tigre, gepekelde rode uit, passievruchtencoulis, granaatappelpitjes en pijnboompitjes. Deze maaltijd gaat gepaard met de Glenglassaugh Sandend whisky. De granaatappelpitjes en de olieachtige textuur van de botervis passen erg goed bij de whisky die van zichzelf ook een romige textuur heeft.

De tweede gang bestaat uit Roseval aardappeltjes, gegrilde aubergine, balsamicosiroop, parmezaanse kaas en een kale salade met wordtel, vijgen en gemberdressing. Het is wat betreft de smaak een compleet ander gerecht dan het voorgerecht en dat zegt alles over de pairing die erbij hoort. Deze maaltijd staat de ietwat peated Glenglassaugh Portend whisky bij. De maritieme dram met tonen van gefermenteerde soja, zeezout, mango en stroop komt erg goed tot zijn recht.

Het vlaggenschip van het kernassortiment is bewaard voor het toetje. De Glenglassaugh 12 Year Old whisky wordt bijgestaan door een chocolade truffeltaart met gekarameliseerde pecan noten en rood fruit. Iets wat prima combineert met de tonen van pistache, abrikoos en vijg uit de whisky en een goede afsluiting is van het diner.

Nog eentje dan

Na het dessert spreken we Buchanan nog even over de nieuwe whisky’s die inmiddels in de Nederlandse schappen te vinden zijn. Als we hem vragen wat zijn absolute favoriet van deze drie expressies is, vertelt hij ons dat het in de warme zomer de Sandend whisky was, maar nu de herfst eraan komt hij langzaam richting de 12 Years Old en de Portsoy expressie neigt. Het toont de veelzijdigheid van de drie expressies die niet alleen toegankelijk zijn, maar ook erg goede drams zijn voor elk moment van het jaar.

Dat wordt nogmaals benadrukt door een laatste verrassing. In de vorm van een cocktail gaan we nog even terug naar de Portsoy. Deze dram leent zich namelijk net als de Sandend erg goed voor in een cocktail. In dit geval is het een variant op de Manhattan, waarin de Portsoy met een bitter gemixt wordt.

De fruitige en licht geturfde mix maakt net als de nieuwe Glenglassaugh flessen de cirkel weer rond. Waar we de avond aftrapten met een zon die in een rode lucht in zee zakte, nemen we afscheid van elkaar met dit roodkleurige drankje.

Lees meer over:
sfeerverslag Glenglassaugh

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties