Shelter Point Distillery whisky's opgenomen in Scotch Malt Whisky Society

Nieuws
zaterdag, 28 januari 2023 om 11:00
whisky pouring
De Scotch Malt Whisky Society is een redelijk besloten club, die niet zomaar nieuwe distilleerderijen accepteert. Voor het eerst in de geschiedenis is nu een Canadese distilleerderij, Shelter Point Distillery, gekozen om toe te treden tot deze groep.
De Shelter Point Distillery is gevestigd in Campbell River, Canada. Haar whisky’s voldoen als eerste Canadese whisky aan de hoge standaarden die Scotch Malt Whisky Society stelt. Gezien de leeftijd van Shelter Point, die haar deuren opende in 2011, is dit een behoorlijke prestatie.
Shelter Point is niet de enige distilleerderij in Canada die zich bezig houdt met whisky. Hier vind je een selectie van whisky’s uit Canada.
De distilleerderij heeft zich er in de jaren rondom de opening op gericht om er zeker van te zijn dat ze er klaar voor waren om single malt en single grain whisky’s te kunnen maken. James Marinus, meesterdistilleerder bij Shelter Point geeft aan dat er in die tijd veel geleerd is. Zo is er geëxperimenteerd met verschillende graanselecties, is er gesleuteld aan het moutproces en werd er gewerkt met verschillende vaten.
‘Je kan nog zo veel leren va de anderen, maar pas wanneer je het zelf doet ga je echt begrijpen wat de uitkomst zal worden’, vertelt Marinus. Nog niet lang geleden won Shelter Point Distillery een belangrijke prijs in de World Spirits Competition met haar Vancouver Island Coastal Influence Whisky, een single malt. Dat dit opgevolgd wordt met het toetreden dot de Scotch Malt Whisky Society is natuurlijk geweldig.

‘Onderdeel van de Scotch Malt Whisky Society worden is ontzettend belangrijk’

De Scotch Malt Whisky Society (SMWS) is geen nieuwe naam in de whiskywereld. De sociëteit bestaat al sinds 1983 en heeft intussen meer dan 35000 leden. Deze leden zijn de enigen die de whisky’s van de SMWS-club kunnen aanschaffen, wat voor een zekere exclusiviteit zorgt. Elke whisky is daarbij genummerd en wordt verkocht in een speciale groene fles. Dit laatste zorgt ervoor dat niet alleen de smaak en de geur van de drank een groot onderdeel van de ervaring zijn, maar ook de kleur ervan.
Volgens John McCheyne, merkambassadeur van de Scotch Malt Whisky Society (SMWS) en Keeper of the Quaich, betekent het veel dat een whisky opgenomen is in de sociëteit. Als er een nieuwe distilleerderij opgenomen wordt ziet hij dat veel leden van de club het merk actief gaan aanschaffen. Shelter Point Distillery zal volgens hem dan ook een aanzienlijke stijging gaan zien in de verkopen van hun whisky’s. Ook zal de verkoop van de Shelter Point Distillery whisky's, nu ze lid zijn van de SMWS, stijgen, omdat ze bekender worden in de hele wereld.