Spaanse merk- en wijnproducent Familia Torres doet intrede in whisky-industrie

Nieuws
zaterdag, 06 april 2024 om 7:00
liathmor whisky
Familia Torres, bekend van Spaanse wijn, heeft haar eerste whisky uitgebracht. Het gaat de lancering van Liathmor, een Schotse blend. Het merk wil gaan concurreren met whisky’s als Johnnie Walker Red Label en Ballantine’s Finest.
De whisky is tot stand gekomen in samenwerking met La Martiniquaise-Bardinet. Dit Franse bedrijf is verantwoordelijk voor bekende whiskymerken als Label 5, Cutty Stark en Glen Moray.

Hoe is de whisky gemaakt?

Spirit Business schrijft het volgende over de whisky: ‘De nieuwe 40 procent ABV whisky is gemaakt van 20 procent gemoute gerst uit de Speyside, 40 procent graan gerijpt gedurende drie jaar om 'fruit en frisheid' te bieden, en 40 procent graan gerijpt gedurende vijf jaar, wat 'structuur en dichtheid' biedt aan het gehemelte.’
Het gaat om een toegankelijke whisky met in de neus tonen van vanille, appel, peer en honing en compote. Qua smaak moet gedacht worden aan gemoute gerst en eikenhout en de afdronk is licht rokerig.

Whisky kansen in Spanje

Wie denkt dat de Spanjaarden geen whisky maken of daar geen interesse in hebben, vanwege het warme klimaat, hebben het mis. Cristian Visalli, global spirits director van Juan Torres Master Distillers, laat namelijk het volgende weten:
'Het is de eerste keer dat we een categorie buiten de druifsector betreden, maar het is ook een van de grootste categorieën, waar we veel mogelijkheden zien. (…) We wilden een whisky die heel toegankelijk is en niet alleen voor de traditionele whiskydrinkers. Hij valt binnen de concurrerende benchmark voor Johnnie Walker Red en Ballantine's Finest.'
Nederlanders kunnen de nieuwe whisky eerst nog niet proeven. De drank komt vooralsnog eerst uit Spanje, de Baltische staten, Duitsland, Estland, Canada en Scandinavië.

POPULAIR NIEUWS