De prijzen van whisky's op veilingen bleven overwegend stabiel in maart

Nieuws
door Monkey
zaterdag, 06 april 2024 om 8:00
investeren whisky 1
Elke maand brengt Whiskystats een overzicht met wat er gebeurd is in de wereld van de whiskyveilingen. Welke whisky is meer waard geworden en welke juist niet? In maart is de markt overwegend stabiel geweest, maar er zijn wel een paar uitschieters.
In de whiskyveilingen van maart is er een behoorlijk aantal transacties voorbij gekomen. In totaal zijn ruim 28 duizend flessen van eigenaar veranderd volgens Whiskystats. Dit betreft voornamelijk unieke whiskyreleases.
Whiskystats meldt daarbij dat het overgrote deel van de whisky indexen, waarin de prijzen van de verschillende whisky’s vastgelegd wordt, ongeveer gelijk gebleven is in waarde. Zo is de Index voor Scotch Whisky slechts 0,1 procent gedaald, is de Japanse Whisky Index 0,3 procent gedaald en is de index voor Independent Bottlings met 0,3 procent gestegen.

Welke whisky’s zijn de uitschieters van afgelopen maand?

Ondanks de overwegend stabiele maand zijn er toch wat grotere schommelingen te zien. De whisky’s die afgelopen maand het meeste in prijs gestegen én gedaald zijn komen uit Schotland. De opvallende stijgers zijn Aberlour en Talisker.
Bij Aberlour zijn de veilingprijzen voor de meest verhandelde expressies in maart met 5,9 procent gestegen. Daarmee bereikt het Schotse whiskymerk het hoogste peil uit april 2022 weer. De stijging is voornamelijk te danken aan de A’bunadh-serie, waarvan sommige flessen voor recordbedragen verkocht zijn.
Wat Talisker betreft is de stijging net iets hoger dan bij het Schotse collegamerk. De index voor dit merk steeg met 6,3 procent, wat een ommekeer betekent voor het merk. De afgelopen twee jaar was er namelijk een daling van waarde te zien volgens Whiskystats.
Verliezende merken in maart zijn The Damore en Glenfiddich. De veilingprijzen van deze whisky’s daalden met respectievelijk 8 procent en 5 procent. Voor Glenfiddich betekent dit dat de whisky op veilingen nu op het laagste punt ooit staat.
Het is gelukkig niet helemaal zwart-wit als je beter naar de index kijkt. Als voorbeeld meldt Whiskystats dat de Glenfiddich 1973 Vintage Reserve ooit begon op 240 euro per fles en klom naar een waarde van 3000 euro. Dit is nu gedaald naar 1230 euro, wat nog steeds flink boven de oorspronkelijke waarde is.
Voor een compleet overzicht van de Whiskystats update, kun je op www.whiskystats.com terecht.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties