Lagavulin 12 Years Old The Ink of Legends Review (Diageo Special Releases 2023)

Reviews
woensdag, 18 oktober 2023 om 11:00
lagavulin special releases 2023
Bij de Special Releases 2023 is het onderwerp Spirited Xchange, een thema waarin acht drams ontworpen zijn om culturen te verbinden. Zoals elk jaar is er dit jaar ook weer een rol weggelegd voor Lagavulin. Wat krijg je als je het rokerige en turfachtige profiel van Lagavulin aanvult met tonen uit tequila vaten? In deze Lagavulin 12 Years Old The Ink of Legends Review kom je daarachter.

De terugkeer van de vaste prik, maar dan anders

De Lagavulin distilleerderij is een van de oudste op Islay. De whisky’s van de stokerij staan bekend om een turfachtig karakter waarbij rook, net als een stevig maritiem karakter, een grote rol speelt. Lagavulin is maar liefst 28 keer voor gekomen in de Special Releases, waarbij in elk geval sinds 2002 al elk jaar een 12-jarig expressie van het merk voorbij komt. Een soort vaste prik van meer dan 20 jaar dus.

Dr. Stuart Morrison, meesterblender bij Diageo, wilde dit jaar iets bijzonders doen, namelijk culturen combineren in de Special Releases van Diageo. Hij heeft ervoor gekozen om de typische Islay vloeistof te combineren met vaten van de andere kant van de wereld. Deze Lagavulin whisky is namelijk gefinished in Don Julio Añejo Tequila vaten. Nog steeds is het een 12-jaar oude Lagavulin, maar met een culturele draai. Zoals altijd met de Special Releases van Diageo, is deze whisky op vatsterkte gebotteld, in dit geval 56,4 procent alcohol by volume (ABV).

Zien, ruiken, proeven

Land Schotland
Distilleerderij Lagavulin
Soort whisky Single Malt
Kleur Goud
Geur Padrón-peper, kampvuur rook, steenfruit, witte chocolade en verkoolde ananas
Smaak Kruidenrook, gestoofde pruimen, sinaasappelschil en eiken kruiden
Afdronk Gezouten popcorn en toffee
Leeftijd 12 jaar
Alcoholpercentage 56,4 procent ABV
Inhoud fles 70 centiliter
Prijs Rond de 200 euro
Lagavulin 12 Years Old The ink of Legends is te koop bij de betere slijterij.

Een label om van te smullen

Als je naar het label van deze expressie van Lagavulin kijkt, dan ontdek je elke keer weer iets nieuws. Het label dat dit jaar ontworpen is door de Mexicaanse illustrator Raul Urias, combineert verschillende stijlen, felle kleuren en patronen met elkaar op het stukje kunst dat de fles (en de koker) siert. Aanvankelijk zul je een dame zien die onder de tattoos zit. Verder verraden het kapsel en de kleding haar Mexicaanse afkomst, terwijl de rook die om haar heen gesluierd is wijst op het rokerige karakter van Islay. Je kan bijna blijven kijken naar deze illustratie en telkens iets nieuws ontdekken. Het voelt bijna alsof je begeleid wordt door deze mysterieuze dame naar de veelvoud van smaken die de dram je gaat bezorgen.

Een echte Lagavulin tot in de kern

Maar voordat we met de smaken aan de slag gaan is het tijd om te ruiken aan deze goudkleurige vloeistof. In de neus stelt de Lagavulin 12 Years Old The Ink of Legends whisky zich voor als een soort neusspray, dat wil zeggen: flink veel zout. Deze ziltige geur gaat gepaard met tonen van rook, citrus, houtachtige elementen en een hint van fruit. Een tweede en een derde keer ruiken levert geen andere aroma’s op, maar zorgt er wel voor dat de fruittonen wat sterker naar voren komen. Het is alleen al in de neus meteen duidelijk dat de tequilavaten geen hele grote invloed hebben gehad, want het Islay karakter voert nog altijd de boventoon.
Ook in de mond gedraagt The Ink of Legends zich als een echte Lagavulin. Onverdund komt de whisky op de tong binnen met een prikkel. Er wordt ook direct een romig laagje aangelegd dat als een soort rode loper fungeert om de smaken van turf, zout, sinaasappelschil als eerste binnen te laten. Intussen breidt de prikkel zich uit naar een tinteling die je gehemelte bereikt en dan komen er zoete tonen bij. Denk aan de smaak van rijpe rode vruchten, citrus en iets wat doet denken aan zoute popcorn maar dat toch niet helemaal is.
De afdronk van deze Lagavulin expressie is lekker lang. De whisky neemt flink de tijd om afscheid van je mond te nemen. De dram doet dat met zowel zoute en zoete tonen die gedragen worden door rook. Ook het peperige vanuit de tequila vaten blijft tot het einde aanwezig. Met een druppel water gedraagt deze Lagavulin zich niet opmerkelijk anders dan onverdund. Het geheel wordt ietsje braver in de mond, maar nog steeds kun je uit alles opmaken dat dit de bekende Islay whisky in hart en nieren is.

Conclusie Lagavulin 12 Years Old The Ink of Legends Review

Het is goed om te zien dat Lagavulin nog steeds als vaste prik aanwezig is in de Diageo Special Releases met een 12 jaar oude expressie. Voor liefhebbers van rook en turf is dit de whisky om te kiezen, als je er straks met Kerst maar één onder de boom mag leggen of als je maar één fles aan iemand cadeau gaat doen. De whisky heeft namelijk alle kenmerken die je van een Lagavulin mag verwachten en wijkt daar nagenoeg niet vanaf. Een goede zaak, maar ergens wel jammer. Maar het is een must om The Ink of Legends in huis te halen. Enerzijds om de Special Releases van 2023 compleet te hebben en anderzijds om simpelweg een gave uitvoering van deze goede whisky te hebben.
+ Een label waar je naar kunt blijven kijken
+ Een geweldig cadeau voor liefhebbers van turf en rook
+ Blijft trouw aan het karakter van Lagavulin...
- ... maar blijft daar iets té trouw aan om echt bijzonder te zijn
Benieuwd naar de andere Diageo Special Releases? Hier zetten we alle reviews van de lle acht whisky's in de reeks op een rij.

POPULAIR NIEUWS