De beste whiskydeals van week 27: jonge Ierse whiskey merken

Rubrieken
woensdag, 03 juli 2024 om 15:00
samuel gelstons bourbon cask whiskey
Ierland telde rond 1900 ongeveer 88 distilleerderijen, in 1970 waren dat er, door allerlei oorzaken nog maar drie. Inmiddels schieten de nieuwe distilleerderijen daar als paddenstoelen uit de grond, daarom een versie van de whiskydeal met nieuwe Ierse namen . Welkom bij de beste whisky deals van de week.

Drumshanbo Marsala Cask

De Shed distilleerderij heeft met haar Gunpowder Gin furore gemaakt. Gin kan in tegenstelling tot whiskey, die minimaal drie jaar en een dag moet rijpen, direct gebotteld en verkocht worden. Haar Drumshanbo Whiskey is volgens de Ierse tradities geproduceerd. Drievoudige distillatie en een combinatie van gemoute en ongemoute gerst maken dat er op het label Single Pot Still whiskey prijkt.
Vervolgens zijn ex-marsala vaten uit Sicilië gebruikt om in te rijpen. Wat kun je verwachten van deze marsala invloeden? In ieder geval een zijdezacht mondgevoel met zoete karamel en weelderig zongerijpt fruit.

Samuel Gelston’s Bourbon Cask

Ook deze Ier is volgens de Pot Still methode gemaakt. Omdat er al vroeg belasting geheven werd op alles wat met whiskyproductie te maken had, heeft de Ierse overheid een tijd belasting geheven op gemoute gerst. De creatieve Ieren dachten dus: dan gebruiken we ongemoute gerst ook wel groenmout genoemd.
Na twee keer distilleren bleek de new make spirit toch wel erg scherp en is er toen een derde distillatie toegevoegd. In 2022 heeft deze op bourbon vaten gerijpte variant op de San Francisco World Spirits Competition diverse prijzen gewonnen.

The Irishman 12

De derde Ierse whiskey komt uit de Walsh distilleerderij en is een single malt dus alleen van gemoute gerst maar wel drie keer gedistilleerd . Een door liefhebbers gewaardeerde betrouwbare expressie die zijn volledige rijping in first fill ex-bourbon vaten heeft doorgebracht. Met een alcoholpercentage van 43 procent proef je zwarte bessen, vijgen, pure chocolade, fudge en romige eik.

POPULAIR NIEUWS