Whisky Names Explained: Sakurao

Rubrieken
maandag, 01 januari 2024 om 15:00
sakurao single malt review whisky monkeys
De stad Hiroshima is door de Tweede Wereldoorlog bekend uit alle geschiedenisboeken. Whiskyliefhebbers kennen de stad misschien ook van de Sakurao distilleerderij. In deze Whisky Names Explained vertellen we het verhaal achter deze Japanse whiskymakers en de merken waarmee zij zich onderscheiden.

De radioactieve geschiedenis van Sakurao

Zes augustus 1945 is een dag die de inwoners van het Japanse Hiroshima nooit zullen vergeten. De Tweede Wereldoorlog eindigt voor de strijdende Japanners abrupt door een atoombom die op de stad Hiroshima gegooid wordt. Twee dagen later volgt de genadeklap met een tweede atoombom op de stad Nagasaki. In Hiroshima overlijden 140.000 mensen aan de gevolgen van dit bombardement.
De stad ligt in puin en de gevolgen zijn voor de bevolking niet te overzien. Niet ver van de plaats van de ontploffing in Hiroshima ligt de stad Hatsukaichi. Hier vinden we de Chugoku Jozo distilleerderij en brouwerij waar dan alleen nog shochu en saké geproduceerd wordt. Het is stil in de gebouwen van de Japanse drankenproducent.
De hele regio moet alle zeilen bijzetten om de gewonden te verzorgen, de doden te begraven en de schade te herstellen.

Opkrabbelen na de Tweede Wereldoorlog

Na de chaos en ellende van de Tweede Wereldoorlog en zijn nasleep, herrijst de Japanse brouwerij en distilleerderij als een fenix uit de as van de kernexplosie. Pas in 1963 kan de productie weer hervat worden en wordt tevens de eerste batch saké gebrouwen. In de jaren na de wederopbouw volgen verschillende uitbreidingen om het repertoire uit te breiden. De brouwerij en distilleerderij uit de provincie Hiroshima treft in 2018 voorbereidingen om whisky te produceren en richt zich naast shochu en saké nu ook op (citrus)likeur en gin.
Het jaar 2021 is een keerpunt in de geschiedenis van de Chugoku Jozo brouwerij en distilleerderij. Vanaf dit jaar prijkt de naam Sakurao op alle gebouwen van de Japanse drankenproducent. De naamsverandering is reden voor een feestje en wie jarig is, trakteert. Dit doet de kersverse whisky distillateur met de allereerste Sakurao single malt- en Togouchi blended whisky die nu drie jaar oud is.

De naam

Sakura is het Japanse woord voor kersenbloem en een bloem bloeit natuurlijk volop. Wat dat betreft kan de naam als een mooi symbool beschouwd worden voor een prachtige ommekeer. Elements of Whisky heeft een podcast gewijd aan deze Japanse whisky en daarin heeft Lucia een bredere uitleg gegeven over de naam.
Zij zegt in een aflevering het volgende:
'De sakura is een soort van een neefje van de boom die kersen afgeeft. Dus ze zijn in hetzelfde geslacht, maar er is een soort onder geslacht en daar splitsen ze op. Dus het zijn neefjes of nichtjes, weet ik veel.’ Verder legt ze uit dat de sakura onofficieel beschouwd kan worden als de nationale bloem van Japan.
'Dat is ook in het verleden in Japanse politie-en militaire propaganda gebruikt.'

De whisky van Sakurao

De Sakurao distilleerderij brengt verschillende soorten whisky uit onder twee verschillende labels: Togoushi en Sakurao single malt. De Sakurao bottelingen zijn single malt whisky’s die in het warehouse aan de Seto binnenzee rijpen. De ligging van de rijpingsplaats zorgt voor een vleugje ziltigheid in de godendrank. Sakurao single malt kent twee verschillende variaties.
De eerste single malt whisky heet ‘The Stillman’s Selection’ en is een licht geturfde drank die een rijping in twee typen cream sherry vaten ondergaat. De distillateur zoekt en proeft de beste vaten voor het vlaggenschip van Sakurao. De tweede single malt van Sakurao is minimaal drie jaar oud en kenmerkt zich door het gebruik van maar liefst vier verschillende soorten vaten. De vakmensen van Sakurao creëren een breed smaakprofiel met de smaken zoet, zout, zuur en bitter en waar zelfs een vleugje rook de zoete afdronk omhult.
Sakurao verkrijgt verschillende smaken doordat er twee magazijnen zijn op een verschillende geografische ligging. Een warehouse ligt aan de zuidelijke Seto binnenzee die een zilte en warme zeelucht naar de vaten brengt. De tweede opslag vindt je in de noordelijke Chugoku bergen waar een frisse bries uit de bergen komt. De temperatuurverschillen die ontstaan tussen de twee gebieden, zorgen voor een dynamische rijping van de vaten met Sakurao spirit.

Op reis door het land van de rijzende zon

Voor de reislustige whiskyliefhebber is de omgeving van Hiroshima een plek om zeker naar toe te gaan. De rijke historie en de prachtige natuur vragen om ontdekt te worden. De deuren van de Sakurao brouwerij en distilleerderij zijn open voor bezoek. Wie echt een reis wil maken om nooit te vergeten, kan het best wachten tot 2025, want dan wordt er volgens de plannen van de Sakurao distilleerderij een heus pretpark geopend.