Bijna elke whisky-distilleerderij heeft zijn eigen manieren, gebruiken en unieke materialen, die zorgen voor de unieke smaak van de whisky. Zo heeft ook Glenmorangie iets om over op te scheppen. Wist je dat Glenmorangie namelijk de langste pot stills in de wereld heeft?
Eén van de belangrijkste processen bij het maken van whisky is het distilleren. Hierbij wordt het prutje van gefermenteerd graan en water gekookt in een koperen pot still, totdat het verdampt en de alcoholische spirit wordt opgevangen in de hals in de bovenkant. Daar is de lucht namelijk koeler en vormt de damp zich weer om in vloeistof.
Elke distilleerderij maakt gebruik van zijn eigen pot still en die zijn overal anders qua vorm en grootte. De vorm is volgens de whisky-makers zo belangrijk voor de smaak, dat er een exacte replica moet komen wanneer het tijd is om de pot still te vervangen.
Misschien staan de meest opvallende pot stills in de distilleerderij van Glenmorangie. Daar staan namelijk de langste ketels in de business. De koperen gevaartes hebben een lengte van maar liefst 5,13 meter lang, even lang als een giraffe. Het verhaal gaat dat de ketels destijds zijn ingekocht door William Matheson, omdat hij koos voor tweedehands gin pot stills, in plaats van de meer klassieke ui-vormige ketels die voor whisky worden gebruikt.
De lange pot stills hebben volgens Brendan McCarron, de Head of Maturing Whisky Stocks bij Glenmorangie, een enorm belangrijke rol voor de smaak van een typische Glenmorangie. Een lange nek zou namelijk een traag distilleerproces betekenen, waarbij veel spirit langs de hals terug de ketel in rolt. Een proces genaamd ‘reflux’. Door het vele contact met koper wordt sterke bijsmaken verwijderd en blijft er een erg fruitige smaak over aan het einde van het hele proces.
Bekijk in dit overzicht wat we nog meer over Glenmorangie geschreven hebben.
Ben jij dol op whisky? Deze tips helpen je om je hobby naar een volgend niveau te tillen: