5 dingen die je moet weten over Islay

Best of
dinsdag, 12 september 2023 om 17:00
isle of islay
Als whiskyliefhebber hoor je vaak over het eiland Islay. Maar wat maakt deze plek nou zo bijzonder? En wat heeft dit eiland te maken met whisky? Wij zetten 5 dingen op een rij die je moet weten over Islay.

Allerlei distilleerderijen

Hoewel het eiland ongeveer 3.500 inwoners kent, heeft het maar liefst negen werkende distilleerderijen. Hierdoor is de single malt whisky-industrie een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Islay.
Bij de zuidkust van het eiland vinden we de distilleerderijen Ardbeg, Laphroaig en Lagavulin. In het noorden vinden we de rest van de distilleerderijen Ardnahoe, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila en Kilchoman.

Krachtige smaakprofielen

Whisky’s uit Islay staan bekend om hun krachtige rokerige whisky’s. Dit komt door het gebruik van geturfde gerst en het drogen van de mout tijdens het productieproces.
In het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen de distilleerderijen aan de zuidkust die bekendstaan om de sterke, rokerige en turfachtige smaak. En de distilleerderijen uit het noorden die lichter van smaak zijn.

Islay-Festival

Elk jaar komen whisky enthousiastelingen over de hele wereld bij elkaar op het eiland voor het Islay festival, ook wel bekend als het Fèis Ile in het Schots-Gaelisch. Tijdens dit tien dagen durende festival openen verschillende distilleerderijen hun deuren voor bezoekers. Daarnaast worden rondleidingen, proeverijen en speciale evenementen, waaronder live-muziek, georganiseerd. Verschillende distilleerderijen op het eiland brengen tijdens dit evenement speciale Féis Ile edities uit.

Hoge verkoopcijfers

De whiskyindustrie is momenteel ontzettend populair, dit merken de mensen ook op Islay waar ze sinds de Corona periode de productie op volle toeren laten draaien. De whisky’s waren niet aan te slepen en verkopen als zoete broodjes over de toonbank, vorig jaar werden er maar liefst 50 miljoen flessen verkocht.

Populaire bestemming voor vogelsoorten

Buiten de fantastische whisky en rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie, heeft het eiland een prachtige natuur. Islay staat dan ook bekend om de vele vogelsoorten die op dit eiland gevestigd zijn. Het hele jaar door is dit een populaire bestemming voor vogelaars.
ISLAY Image
ISLAY
EUR24.95
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties