De top 10 beste whisky's onder de 50 euro

Best of
dinsdag, 13 juni 2023 om 13:00
kilchoman sanaig
Wanneer je op zoek bent naar een whisky is het vaak lastig om zonder uitgebreide kennis de juiste keuze te maken. We hebben het je daarom iets gemakkelijker gemaakt door een paar whisky´s te selecteren die zeker niet teleur gaan stellen. Dit is de top 10 beste whisky's onder de 50 euro.

Arran Sherry cask Strength

Het is inmiddels wereldwijd bekend dat in de Lochranza distillery op het eiland Arran – Schotland in het klein - mooie whisky geproduceerd wordt. De distilleerderij ontvangt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers. De Arran Sherry Cask Strength whisky is zonder leeftijdsaanduiding, maar wel met een alcoholpercentage van 55,8 procent ABV.

Clynelish 14 Years Old

In 2002 is de Clynelish 14 Years Old gelanceerd en deze whisky is nog steeds verkrijgbaar. Dat betekent onmiskenbaar dat deze Highland Whisky een groot succes is en dat proef je. De distilleerderij ligt in het plaatsje Brora, overigens ook een zeer bekende whisky. De Clynelish is een whisky van 14 jaar oud die ook nog eens verkrijgbaar is voor minder dan 50 euro. Het unieke karakter van de drank ontstaat door een residu in het productieproces dat zorgt voor een aangename olie-achtige smaakbeleving.

Kilchoman Sanaig

De Kilchoman van Islay is een vriendelijke en subtiele rokerige whisky, waarin ook duidelijk zoete tonen naar voren komen. Deze Farm Distillery doet nog heel veel zelf
(“van Barley to Bottle”). De Sanaig is een jaarlijks terugkerende botteling waarvan een groot gedeelte in ex-Sherryvaten gerijpt heeft. Denk hierbij aan smaakbelevingen van rijp rood fruit in combinatie met veel diepgang. Zodra je de whisky geproefd hebt, zal je er zeker op terugkomen. De prijs-kwaliteitverhouding is zeer goed. Goedkoper kan het bijna niet.

Compass Box Orchard House

De Compass Box Orchard House is een blended malt geïnspireerd op de boomgaarden die vroeger veel voorkwamen in de Lowlands van Schotland. Compass Box heeft voor deze blended malt new make spirit gekocht, onder andere bij Clynelish en deze in haar eigen vaten laten rijpen. Deze whisky mocht niet ontbreken in deze lijst van de top 10 beste whisky´s onder de 50 euro.

Redbreast 12 Pot Still

Voor een andere topper die ook al heel lang verkrijgbaar is, gaan we naar Ierland. Daar wordt in de grootste distilleerderij van het land, Midleton, de Redbreast geproduceerd. Deze in een mix van bourbon- en sherryvaten gerijpte whisky is drie keer gedistilleerd volgens de Pot still methode waarbij gemoute en ongemoute gerst gebruikt wordt. Een vol palet met kruiden- en sherrytonen laten je iets moois uit Ierland proeven.

Glendronach 12 Years

Als we dan toch in de “Sherry mood” zijn mag Glendronach 12 jaar niet ontbreken. Deze whisky is afkomstig uit een distilleerderij met slechts een productie van twee miljoen liter per jaar. Met een rijping van twaalf jaar in zowel Pedro Ximénez- en Oloroso-vaten is dit een heerlijke whisky met een herkenbaar zoetje naast chocolade en rozijnen.

Glenfarclas 105

Deze rasechte Speysider staat bekend om zijn rijping in ex-sherryvaten, waardoor een rijk en complex smaakprofiel ontstaat. 105 verwijst naar het alcoholpercentage volgens de Britse methode waarin 100 proof, een mengsel van buskruit met alcohol was, dat nog net explosief was. Met maar liefst 60 procent alcohol oftewel 105 proof is dit een drank voor de die-hards, al drinkt hij ontzettend soepel weg.

Talisker 10 Years

De Talisker 10 is een klassieker die in de line-up van Diageo’s Classic malts menigeen verbaast laat staan. Made by the Sea is haar slogan. De licht rokerige ziltigheid geeft je het gevoel om op avontuur te gaan op het mooie Isle of Skye. Talisker maakt in het distillatieproces gebruik van een purifier en een U-vormige lyne arm waardoor er extra veel kopercontact met de spirit ontstaat, met als resultaat een zachte lichte rokerigheid. Bij Talisker denk je misschien ook wel aan Twee Schotten en heel veel whisky.

Springbank 10

Deze licht geturfde variant uit de Springbank distilleerderij is een zeer populaire whisky die altijd zo rond de 50 euro te verkrijgen was. De niet geturfde variant is de Hazelburn en de echte geturfde is de Longrow. Ga echt eens op zoek in kleine winkeltjes die nog geen website hebben en je kunt er beslist een vinden. Het is de moeite waard. Niet makkelijk dus om te spotten, maar als je er één vindt, is het jackpot.

Scarabus 10 Years

Voor degenen onder ons die graag raadsels oplossen geeft de verpakking van deze mooie Islay whisky diverse hints. “Only those who seek shall find” staat op de mooie koker met fraai Keltische tekens. Het is dus ook niet aan het label af te leiden van welke distilleerderij deze whisky komt. Ga jij ontdekken wie deze whisky heeft gemaakt ? Is het een Lagavulin? Ons advies: gewoon genieten...
Dat was het dan, onze lijst met de 10 beste whisky´s onder de 50 euro. Welke whisky's uit deze lijst ken jij of heb je gedronken? Heb je nog een andere tip voor minder dan 50 euro. Laat het vooral achter in een reactie.

POPULAIR NIEUWS