De 5 beste distilleerderijen voor beginners om in Europa te bezoeken

De 5 beste distilleerderijen voor beginners om in Europa te bezoeken

Pak je koffers! Europa is thuisbasis van enkele van 's werelds beste whiskystokerijen en we nemen je in dit artikel graag mee op tour langs een aantal stokerijen die in onze ogen zeker een bezoekje waard zijn. Of je nu een doorgewinterde whiskyliefhebber bent of een nieuwsgierige reiziger, deze distilleerderijen bieden een onvergetelijke ervaring waarbij je het gevoel krijgt in een wereld van puur vloeibaar goud te zijn gestapt.

Macallan Distillery, Schotland

Macallan Distillery, gelegen in het hart van Schotland, is een verborgen juweeltje dat je eigenlijk niet mag missen als je in de buurt bent. Deze historische distilleerderij is omgeven door een adembenemend landschap, en de ligging aan de rivier de Spey maakt het een idyllische plek. Met een geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw produceert Macallan al eeuwenlang whisky van wereldklasse. Een bezoek aan deze distilleerderij is een must voor elke liefhebber.

Maar waarom is Macallan zo speciaal? Nou, er wordt gezegd dat de nabijgelegen waterbronnen van de distilleerderij het geheim vormen van de heerlijke smaak. Dus als je de smaak van Schotland op zijn best wilt proeven, weet je waar je moet zijn.

Glenfiddich Distillery, Schotland

Glenfiddich Distillery is nog zo'n Schotse parel die je niet mag missen. Gelegen in de prachtige Speyside regio, is deze distilleerderij een heus paradijs voor whiskyliefhebbers. Met een geschiedenis van meer dan een eeuw, is Glenfiddich uitgegroeid tot een van 's werelds meest bekroonde single malt whisky's en uitermate interessant voor iedereen die meer wil weten over de kunst van het whisky-maken.

Bij Glenfiddich kunnen bezoekers een rondleiding van een paar uur krijgen door de distilleerderij, leren over het proces van whisky maken en zelfs enkele van de beste drams proeven die de distilleerderij te bieden heeft. En als je je avontuurlijk voelt, waarom probeer je dan niet iets uit de experimentelere selectie van de distilleerderij? Met whisky's die zijn gerijpt in van alles en nog wat, van IPA-vaten tot chocolate oak, is er voor ieder wat wils bij Glenfiddich.

5 whiskystokerijen voor beginners om in Europa te bezoeken

Chivas Regal Distillery, Schotland

Chivas Regal Distillery is nog zo’n magische plek en net als de voorgaande merken afkomstig uit wat we wel kunnen noemen hét land der whisky. Chivas heeft zijn sporen ruimschoots verdiend en produceert al meer dan 200 jaar uitstekende whisky. Een derde plek dus om op je radar te houden, mocht je ooit Schotland aandoen.

Bij Chivas Regal kunnen bezoekers de distilleerderij bezichtigen, leren over de geschiedenis van het merk en vanzelfsprekend enkele uitmuntende whisky's uitproberen. Je voelt je geheid als een Sjakie in de whiskyfabriek.

Jameson Distillery, Ierland

Jameson is een ware pionier in de whiskywereld en hoewel je hiervoor niet naar Schotland gaat, is de distilleerderij in Ierland een bezoek waard voor iedereen die meer wil weten over dit iconische merk. Jameson Distillery is een leuke trekpleister voor als je Dublin eens wilt aan doen. Het is een van de meest historische distilleerderijen van het land en de whisky wordt wereldwijd al decennia, zo niet eeuwenlang, gelauwerd om zijn verfijnde smaak.

Een rondleiding door de stokerij behoort ook bij Jameson tot de mogelijkheden, waarbij een diepgaande blik wordt geworpen op de geschiedenis van het merk sinds 1780. En dat zal natuurlijk onder het genot van een aantal hoogstaande draps zijn. Je komt ook genoeg te leren over het productieproces van ‘JJ&S’. Of je nu een voorkeur hebt voor Jameson of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe whisky wordt gemaakt, een paar uurtjes vertoeven in deze distilleerderij behoort al snel tot jouw hoogtepunten van een reisje naar Ierland.

Puni distilleerderij, Italië

Je kunt natuurlijk ook eens een compleet andere kant opgaan en je laten verrassen in landen waarvan de geschiedenis wat minder doordrenkt is met whisky. Zo is in het Italiaanse deel van de Alpen een zeer bijzondere en fraaie stokerij te vinden, genaamd de Puni Distillery.

Puni heeft de eer Italië’s eerste en tot op heden enige whiskystokerij te zijn. En dat terwijl het vergeleken met de Schotse en Ierse concurrentie pas net bestaat. In 2010 werd het idee van de familie Ebensperger om een whiskystokerij te beginnen werkelijkheid, wat Puni een echt familiebedrijf maakt. Sindsdien heeft het snel faam gemaakt. Hoe? Door het gebruik van puur bronwater uit de Alpen, graan uit de eigen Vintzgouw-regio en een eigen kijk op het productieproces.

En? Welke van deze vijf whiskystokerijen heb jij opgeschreven? Wij raden ze stuk voor stuk aan, want allemaal zijn ze vanwege hun locatie en achtergrond de moeite waard om als whiskyliefhebber eens aan te doen. Verder is het natuurlijk leuk om het even online op te zoeken, maar met name een proeverij of rondleiding doen in zo’n distilleerderij kan een onvergetelijke ervaring zijn!

Je maakt nu bij Whisky Monkeys kans op een gratis rondleiding bij een Nederlandse distilleerderij. Doe mee!

Foto: Pexels
Foto Glenfiddich: Tony van Rooijen

Lees meer over:
distilleerderijen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties