Max Lammerts over whisky bonbons: ‘We kunnen maken wat we willen’

Interviews
zaterdag, 10 juni 2023 om 11:00
tresbienmax
Voor wie is een whiskybonbon? Max Lammerts (26), manager van Très Bien in Groningen, moet er heel hard om lachen: ‘Voor de pokerende whiskyliefhebber met een Cubaanse sigaar!’ Het is een grapje, een verwijzing naar zijn mooiste whiskyherinnering. Wat hij vooral wil is zijn whisky bonbon meer op de kaart zetten.
Met Vaderdag in het vizier is Max samen met zijn collega’s volop bezig met de voorbereidingen. Hij werkt in een familiebedrijf en zal later zijn vader opvolgen bij Très Bien, die eerder zijn eigen vader opvolgde. Opa begon op de markt in 1971 en kon later de winkel overnemen in de Stoeldraaierstraat.

Liever op de markt dan voetballen

‘We hebben net voor de corona de marktkraam verkocht en ik heb mij wat meer gefocust op de online afdeling (…) Ik zie meer toekomst online dan in die markt,’ legt Max uit. Een jongeman die als jochie van twaalf liever meeging naar de markt dan ging voetballen, zoals de rest van zijn vriendjes deden. De herinnering aan een oude doppinda-machine en het feit dat het afmeten gewoon ‘met vier vingertjes’ gebeurde, levert mooie herinneringen op.

Uniek: whisky bonbon met vloeibare drank

Maar nu, zoveel jaar later, is het tijd voor het echte werk. Max runt Très Bien al half en er moet gewoon hard gewerkt worden. Dat betekent op dit moment het opzetten van een heuse Vaderdag strategie, waarbij er vol ingezet wordt op whisky! Bij Très Bien worden er namelijk whisky bonbons gemaakt en verkocht, iets wat hij al bijna zeven of acht jaar doet. Voor hem en zijn familie is het de normaalste zaak van de wereld.
Maar zo normaal is dat niet. Want deze whisky bonbons zijn anders dan chocolade met praline met een alcoholsmaak zoals je gewend bent. Er zit namelijk niet zomaar een vulling in en je proeft geen chocolade die misschien een klein beetje naar drank zou kunnen smaken. Nee, zodra je een hap neemt, heb je daadwerkelijk vloeibare whisky in je mond!

Whisky veel lekkerder dan rum

‘Het is eigenlijk een heel oud recept voor rumbonen. Wij gebruiken dat oude recept daarvoor, dus het suikercoconnetje dat In de chocolade zit. Bij een whiskybonbon werkt dat precies hetzelfde.’ Als 18-jarige kon Max niet geloven dat de bonbons alleen maar gemaakt werden met rum. Waarom niet met whisky, dacht hij. ‘Dat is veel lekkerder,’ grijnst hij.
Hoe meer we praten, hoe meer blijkt dat hij fan is van whisky. Papa krijgt steevast met Vaderdag en verjaardagen een whisky van om de hoek (Monk Whisky, red.) en zelf lust hij ook wel een glas op zijn tijd. ‘Ik ben niet heel erg een alcoholdrinker. Maar als ik dan alcohol drink, dan toch wel graag whisky eigenlijk. En ik ben geen kenner, helemaal niet. Maar ik proef wel of iets lekker is of niet.’ Hij moet er hard om lachen. ‘Ik vind het eigenlijk gewoon de lekkerste drank die er is. Zo simpel is het.’
Zijn mooiste herinnering is toen hij met vrienden een paar whisky’s had gekocht en Cubaanse sigaren. Ze zijn toen gezamenlijk een beetje whisky gaan proeven en gaan pokeren. Al krijgt Max ook geen genoeg van whisky bonbons maken. Dit doet hij namelijk iedere week en alles gebeurt handmatig! ‘We maken nu heel veel whisky bonbons voor klanten die hun eigen whisky’s hebben, aan whisky trading doen of aan slijterijen whisky verkopen. Ze nemen dan die whisky bonbons mee.’ Er is bijvoorbeeld één man die elke week een grote bestelling afneemt.

Langdurig proces

Met name het scheikundig proces vindt Max erg leuk en interessant. Bij elke whisky moet hij testjes uitvoeren en kijken hoe een suikercocon zich vormt en welke chocolade daar omheen past. Bij een whisky die hij al eerder heeft gebruikt kost dat twee dagen, bij een nieuwe minimaal een week.
Hij vergelijkt het met iemand die een huis bouwt. ‘Ik moet er niet aan denken om een huis te bouwen zoals een timmerman. Dan denk ik: dat ga je toch niet doen?! Maar ik kan me wel voorstellen dat als het huis er staat, je denkt: goh ik ben met een plank begonnen en nu staat alles er en zie je het resultaat. Dat proces van een bouwvakker zou ik niet leuk vinden, maar het proces van chocolade maken vind ik dan wel leuk. Lachend voegt hij er aan toe: ‘Ik kan me heel goed voorstellen dat een ander dat niet leuk vindt!’
De reden dat het zo lang duurt is omdat er allemaal stappen genomen moeten worden: de whisky moet geproefd worden, daar moet een chocolade bij gekozen worden. Dan moet er aangelengd worden met suikerwater om de cocon te vormen, de whisky moet op zestig procent alcohol zitten, dan moet er een vormpje gemaakt worden, het geheel moet in een warmhoudkast en daarna moet alles stuk voor stuk door de chocolade gehaald worden. En tot slot moet alles afkoelen en ingepakt worden.

De whisky-merken

Max smult ervan en kan niet wachten tot een breder publiek zijn whisky bonbon kan proeven. En het mooie is: ‘We kunnen maken wat we willen.’ Er zijn nu al whisky bonbons gemaakt met de volgende merken: Whisky Dudes, Rebel Yell, Ardbeg, Smokehead, Aberlour, The Glenlivet Founder’s Reserve, Ileach en Glenmorangie. Zijn favoriet: Smokehead met een karamelchocolade. Als hij het over de klant heeft die elke week bonbons afneemt, zegt hij: ‘Die (chocolade met Smokehead, red.) bestelt hij niet heel vaak helaas.’

Bonbons maken van whisky van 1500 euro?!

Gelukkig is Max niet altijd afhankelijk van de bestellingen van klanten. Hij vindt het ook leuk om zelf te experimenteren en doet dat met tien verschillende chocoladesoorten, waaronder veganistische en suikervrije opties. Als ondernemer, legt hij uit, staat hij altijd aan. Als hij ergens loopt en whisky ziet, vraagt hij zich meteen af hoe hij daar een whisky bonbon van zou kunnen maken.
De nuchtere Groningse houding valt hierbij op. Iemand liet hem een keer een fles whisky van 1500 euro zien. ‘Ik zei: goh, zal ik er whisky bonbons van gaan maken?’ Hij moet hard lachen als hij er aan terugdenkt. ‘Nou, ik zet hem toch liever In de vitrinekast uit,’ antwoordde diegene.
Benieuwd naar de whisky bonbons en andere chocolade van Très Bien? Bezoek dan de officiële website. Vorig jaar was het thema van Vaderdag gereedschap, dit jaar is dat dus de whisky bonbon. Deze worden gemaakt met Glenfarclas 105 in de varianten witte chocolade, pure chocolade en melkchocolade. De whisky is door Max zelf uitgekozen en kan elke whiskydrinker volgens hem wel waarderen dus met chocolade er omheen is het helemaal dubbelfeest!

Gratis proeven?!

Houd Whisky Monkeys in de gaten, want binnenkort kun jij een pakketje van die whisky bonbons voor je vader winnen (of stiekem jezelf!) en gaan we nog meer publiceren over deze whisky bonbon. Nu al nieuwsgierig?! ‘Als iemand hier binnenkomt die dit interview heeft gelezen en wil proeven. Natuurlijk!’ Dus lieve Whisky Monkeys lezers (vanaf 18 jaar!): grijp je kans, ga naar Très Bien en vraag of je zo’n whisky bonbon mag proeven.
Favoriete whisky: Smokehead
Aantal glaasjes whisky per week: 2
Leukste fles whisky in bezit: Smokehead
Duurste whisky ooit gedronken: ‘Een van 600 euro.’  
Whiskyland om in de gaten te houden:  ‘Geen idee.’
Whisky die je zelf had willen bedenken:  Johnnie Walker. ‘Ik denk dat ik daar wel mee binnen was gekomen.’
Smerigste whisky ooit gedronken: ‘Doe die Johnnie Walker maar hahaha.’