De Peperbol komt met nieuwe whiskysmaken: 'Lijkt ons heel leuk!'

Interviews
vrijdag, 05 mei 2023 om 13:00
de peperbol winkel
Hoewel je bij whisky misschien niet meteen aan thee denkt, is whisky thee bij de winkel De Peperbol niet zo vreemd. Binnenkort verschijnt er zelfs een heus nieuw whisky-assortiment. Britta Walter (27), één van de drie eigenaren van De Peperbol, kijkt uit naar de nieuwe smaken die gelanceerd worden.
De Peperbol bestaat al sinds 1972. Inmiddels zijn er zeven verkooppunten. De winkel is opgericht door Martin en Marieke Nooij. ‘Dat zijn de ouders van onze compagnon Mira,’ legt Britta uit. ‘Ze zijn begonnen op de markt met het verkopen van zure bommen.’ Een winkel werd het pas veel later. Hoewel er nog altijd oud Hollands snoep te koop is, verkoopt de winkel nu hoofdzakelijk diverse theesoorten en kruiden. Het assortiment dat nu zo’n 7000 artikelen telt, wordt verder aangevuld met spullen als wierrook, oliën en dingen voor in de keuken.

Het idee van whiskythee

Zelf heeft Britta helemaal niets met whisky en moet ze navragen wanneer hun whiskythee eigenlijk op de markt is gekomen. Het blijkt al lang te bestaan, sinds de jaren '90. Ze legt uit dat zij en haar personeel altijd wel openstaan voor nieuwe ideeën en inmiddels weet wat klanten leuk vinden. Zo is destijds het idee voor whiskythee ook ontstaan. ‘We kwamen erachter dat leuke namen aantrekken en zo zijn we begonnen met aroma’s aan thee toe te voegen om te kijken wat favoriet was bij mensen. En mensen drinken natuurlijk gewoon alcohol, dus daar kwam de whiskythee uit voort. We zijn het dus gewoon eens gaan proberen.’ Naast de whiskythee verkoopt De Peperbol ook rumthee.

Wat is whiskythee?

De whiskythee die te koop is bij De Peperbol is thee die gemaakt is van zwarte thee met een toegevoegde whisky-aroma. Mensen zijn de laatste paar jaar steeds bewuster bezig met gezondheid en Britta erkent dan ook dat de whiskythee niet heel gezond is. Dit komt omdat zwarte niet de meest gezonde thee is. Al moet ze wel een klein beetje lachen: ‘Het is gezonder dan alcohol. Maar je raadt het gewoon niet aan om zwarte thee dagelijks te drinken.’ Verder benadrukt ze dat alle theesoorten die ze verkoopt biologisch zijn en alles dus onbespoten is.

Nieuwe whiskythee op komst

Binnenkort komt De Peperbol met gezondere whiskytheetjes op de markt, omdat er nieuwe samen ontwikkeld zijn. 'De gezondere thee soorten zijn de kruiden theetjes, de groene thee en de rooibos thee. Dit komt door de Theïne. Zwarte thee is eigenlijk een gefermenteerde groene thee waar Theïne aan wordt toegevoegd,' legt Britta uit.
Verder kunnen mensen binnenkort zelf hun eigen whisky gaan samenstellen. Daar kijkt Britta naar uit. Ze heeft weliswaar niets met whisky, wel vindt ze het mooi om te experimenteren en steeds na te blijven denken hoe een nieuwe doelgroep aangesproken kan worden. ‘Ik vind het wel leuk om me te verdiepen in andere dingen. En dit lijkt ons heel leuk om te doen!' Het zal de eerste nieuwe theesoort zijn die De Peperbol in 2023 op de markt brengt.
Een impressie van de gezellige De Peperbol winkel
Een impressie van de gezellige De Peperbol winkel

Verschillend verkoopgedrag van mensen

En dan is het kijken wat de thee gaat doen bij whisky drinkers. Al vermoedt Britta dat het beter zal lopen bij het ene filiaal dan bij het andere. Ze merkt namelijk dat er op bepaalde plekken een andere soort mensen komt wat ook tot ander verkoopgedrag leidt. ‘In Amsterdam lopen de kruidentheeën heel erg goed. Dat zijn echt de medicinale theeën, al mag je ze niet meer zo noemen. Maar de theeën zijn echt ontwikkeld om bijvoorbeeld problemen weg te halen, zoals menstruatieklachten. In Loods 5 hebben we echt thee met leuke namen staan.’ Het zou zomaar kunnen dat de whiskythee daar straks het beste gaat lopen.

Leukste herinnering

En dan is het hopen dat er bijvoorbeeld iemand voor veertig jaar lang de whiskythee braaf komt halen. Eén van de leukste dingen aan de winkels vindt Britta namelijk mensen die al jarenlang klant zijn en steeds terugkomen voor dezelfde thee. ‘We hebben één man die altijd brandnetelthee bij ons komt halen. Hij komt volgens mij al veertig jaar langs. En hij gelooft er echt in dat hij door de brandnetelthee geen rimpels heeft gekregen.’ Ze vindt het een prachtig verhaal.
Er zijn soms theesoorten die niet heel goed kopen en dan uit de winkel gehaald worden, maar soms kan het gebeuren dat een niet goed verkochte thee toch onderdeel van het assortiment blijft. Vasten klanten vindt Britta namelijk erg belangrijk.
Een van de whisky-theesoorten van De Peperbol
Een van de whisky-theesoorten van De Peperbol

Schaarste zoals bij whisky?

Maar hoe zit het nu met overige parallellen of juist verschillen met thee en whisky? Is er zoiets als thee schaarste, zoals de whisky wereld dat kent? Dat niet, al zijn er soms wel andere problemen waar Britta tegen aanloopt. ‘Thee komt natuurlijk van planten af. Wat we zien bij longkruid bijvoorbeeld, is dat dat de grens meer over mag omdat er een parasiet in schijnt te zitten. We moesten alles weggooien en dan merk je dat bepaalde producten soms verdwijnen, simpelweg omdat het de grens niet meer over mag.’ Qua whiskythee zijn er geen zorgen, dat blijft gewoon voorradig.
Omdat Britta dus geen whisky drinkt, maar wél theefanaat is, hebben we onze terugkerende vragen omgedoopt naar thee:
Favoriete thee: Paradijsthee
Aantal glaasjes thee per week: 14
Leukste thee bezit: Himalaya
Duurste thee ooit gedronken: Jasmijn-parels. Te koop bij de Peperbol voor 11,50 euro per zakje.
Theeland om in de gaten te houden: China
Thee die je zelf had willen bedenken: Wat we nu gaan doen met de nieuwe whiskythee.
Smerigste thee ooit gedronken: Eucalyptus

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties