Vraag Maar Raak: Welke whisky is volgens jou overgewaardeerd?

Rubrieken
vrijdag, 05 mei 2023 om 15:00
japanse whiskys
Het is vrijdag en dat betekent dat we jullie een nieuwe Vraag Maar Raak voorschotelen. De rubriek waarin we de redactie een spannende vraag voorleggen. Deze week is de vraag: Welke whisky is volgens jou overgewaardeerd (en waarom)?

Robbie

Sinds Macallan afscheid heeft genomen van haar oude distilleerderij en de productie volledig door de nieuwe moderne installaties overgenomen is, is het bedrijf niet in staat om de oude kwaliteit te evenaren. Toch blijven de moderne bottelingen, zelfs zonder leeftijdsaanduiding te duur. Een voorbeeld hiervan is The Macallan A Night on Earth.

Jan-Marc

Ik ken eigenlijk geen echt overgewaardeerde whisky’s, alhoewel ik wel het idee heb dat er wel veel gevraagd wordt voor the Macallan en dan vooral in het resell circuit. Wat ik verder merk is dat er op veilingsites soms te veel geboden wordt op whisky’s die nog gewoon in de winkel/online te koop zijn voor normale prijzen.

Sinisa

Voor mij zijn dat Japanse whisky's geworden. Initieel door een heel goed product te maken, hebben vraag en aanbod het voor elkaar gekregen dat er een tekort aan Japanse whisky's op de markt was. Dit heeft geleid tot een idiote prijsstijging van producten van Yamazaki, Hibiki etc. Aan de andere kant zien we een toename van allerlei soorten blends waarvan je niet eens weet of het echte Japanse destillaat er in zit.
Deze laatste zijn van bedenkelijke kwaliteit, maar verkopen goed vanwege mooie Japanse tekeningen en coole namen.   

Theo

Een specifiek overgewaardeerde whisky durf ik niet te noemen. Whisky is denk ik een kwestie van smaak. De whisky waar de een bij zweert, zal niet de cup of tea zijn voor een ander. Wel denk ik dat veel whiskymerken de laatste jaren veel meer als marketingmachine zijn gaan fungeren. Enerzijds door bij elke release een 'limited edition' label op de fles te plakken en heel hard te roepen dat er slechts X-aantal exemplaren zijn en anderzijds door de prijs kunstmatig hoog te houden, terwijl dat echt niet nodig is in mijn optiek. Nu snap ik dat niet alle vaten even makkelijk te krijgen zijn en dat whisky maken niet onbeperkt kan met dezelfde smaak, maar om nou bij elke release dit 'kunstje' te blijven herhalen leidt er uiteindelijk toe dat je jezelf in de voet schiet.  

Gemma

Ik heb hem zelf nog niet geproefd maar ik hoor dat heel veel mensen Blanton's echt veel te veel hebben gehyped. Je hebt aan de ene kant de die-hard fans die weglopen met de flessen en ze echt als investering kopen en dan heb je de groep die ze opent en teleurgesteld zijn. Ik ben super geïnteresseerd om dit zelf eens te proberen, maar als ik de geluiden op social media mag geloven is dit toch wel een van de meest over-hyped whiskey's.
En wat vind jij? Laat het vooral weten in de reacties hieronder.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties