Alkmaar heeft whiskyprimeur te pakken met whisky van Ballindalloch Distillery

Nieuws
donderdag, 25 januari 2024 om 17:00
whisky tumbler 1
Op 9 en 10 februari is het zover: dan vindt het Hielander Whisky Festival in Alkmaar plaats, één van de populairste festivals in het land. Wat blijkt? Wullie Macmorland, organisator van het festival, heeft een wereldprimeur.
Ballindalloch Distillery uit Schotland brengt haar eerste whisky naar het festival in Alkmaar. Deze distilleerderij bestaat nu tien jaar en heeft nog nooit een whisky op de markt gebracht. Althans, er is een distillery bottle, maar de rest van de wereld heeft nog niets kunnen proeven.
Begin februari mag het Nederlandse publiek eraan geloven en voor het eerst ruiken en proeven. Frank Handgraaf, werkzaam bij Whisky Import Nederland, laat in een reactie met Whisky Monkeys weten: 'Het is 100 procent een familiebedrijf, alles wat daar gebeurt is kleinschalig en vanuit passie.' Mensen hoeven niet bij te betalen voor een dram.

Koning Charles en whisky

Fun fact: de distilleerderij is die gevestigd is in Speyside is destijds geopend door (nu) koning Charles en Camilla. Op de officiële website staan ook foto’s van het duo.
Het is bekend dat de koning niet vies is van een glaasje godendram, iets waar distilleerderijen niet om heen konden tijdens zijn kroning. Er zijn namelijk meerdere coronation bottles uitgebracht toen hij vorig jaar gekroond werd.

Zo scoor je een ticket voor Hielander festival

Terug naar het festival: er zijn nog kaarten te koop voor de beide avondsessies, enkel zaterdagmiddag is uitverkocht. Tickets kosten 39,95 euro per stuk en scoor je hier.
Het festival wordt georganiseerd in de Grote Kerk in Alkmaar. Er zullen meer dan 1000 verschillende whisky’s geproefd kunnen worden. Wij zetten eerder al de standhouders op een rij.

Iets bijzonders te proeven in Alkmaar?

Uiteraard is Whisky Monkeys aanwezig om verslag te doen van het festival. Heb jij iets bijzonders dat weekend om te ruiken of proeven? Laat het ons vooral weten en wie weet komen we even polshoogte nemen!
Vorig jaar hadden we ook een interview met Wullie Macmorland. Daarin staat onder meer het volgende: ‘Zijn oudste dochter is vernoemd naar het beroemde eiland Islay. En dat niet alleen, een toetje op de menukaart is naar haar vernoemd.’ Meer weten? Lees dan hier dat interview.

POPULAIR NIEUWS