Whisky Names Explained: Octomore

Whisky Names Explained: Octomore

Het is weer tijd om een whisky-naam aan je uit te leggen. Vandaag in de Whisky Names Explained gaan we naar Islay waar de hoofdrolspeler uit dit artikel vandaan komt: Octomore. Volgens de distilleerderij is dit de meest geturfde single malt whisky op de markt.

Geschiedenis van Octomore

De naam Octomore komt uit het Gaelic Ochdamh-Mor wat 'achtste landhuis' betekent en tegelijkertijd een eerbetoon is aan de Octomore Farm. Hier werd door leden van de familie Montgomery van 1816 tot 1852 een distilleerderij gerund in de buurt van het dorp Port Charlotte.

Deze distilleerderij was het meest productief tussen de jaren 1826 en 1827. Jaarlijks werden er zo’n 65 hogsheads vaten gedistilleerd. Dit gebeurde voornamelijk om waarde toe te voegen aan de gerst die op het land van Octomore werd verbouwd.

Meest geturfde single malt whisky

In september 2002 besloot de toenmalige eigenaar van Bruichladdich, Mark Reynier en master distiller Jim McEwan, om naast de ongeturfde Bruichladdich een zwaar geturfde Port Charlotte een derde merk op te richten: Octomore. Het gaat om een super zwaar geturfde single malt whisky.

In 2008 en na de rijping in ex-bourbon vaten kwam de eerste uitgave van Octomore met zo’n 6.000 flessen op de markt. Dit werd gevolgd door editie 2.1, genaamd 'Ochdamh-Mor'. Deze expressie werd geturfd met 140ppm (parts per million*) wat meer dan tweeënhalf keer is dan de standaard Ardbeg.

Na langdurige onafhankelijkheid werd de Bruichalddich distilleerderij in 2012 verkocht aan de Franse multinationale drankengroep Rémy Cointreau. Het Franse bedrijf heeft zich duidelijk gecommitteerd om Octomore voortdurend te blijven innoveren, tot grote opluchting van liefhebbers van de ultieme geturfde dram. De laatste uitgave van Octomore is de 13.4.

* PPM betekent Parts Per Million. Dit wordt gebruikt om de geturfdheid van mout te meten wat aangeeft hoe peaty een bepaalde whisky is. Vooral whiskies van Octomore staan bekend om hun hoge PPM / geturfdheid.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties