Ardbeg BizarreBQ barbecue whisky onthuld

Nieuws
donderdag, 23 maart 2023 om 13:00
ardbeg bizarrebq
Ardbeg is de afgelopen tijd flink aan het experimenteren geweest met rokerige whisky’s. Hieruit is nu een speciale barbecue botteling voortgekomen die extreem rokerig is. De naam is toepasselijk: Ardbeg BizarreBQ.
De Ardbeg BizarreBW whisky is ontwikkeld met behulp van een experimenteel toasting proces, waarbij van dubbel verkoold eiken vaten, Pedro Ximénez Sherry vaten gecombineerd werden met unieke barbecue vaten van de distilleerderij. Deze laatste zijn extra verkoold zijn op een ouderwetse vuurpot voor een ultiem rokerige smaak.
Bill Lumsden, directeur van whisky creatie bij Ardbeg, vertelt het volgende over de drank: ‘Ardbeg BizarreBQ is zeker een onzinnig idee, maar met de hulp van DJ BBQ was ik in staat om iets echt ongelooflijks te maken. Pufjes houtskool en roet vermengen zich met rokerig hout en aromatische kruiden en specerijen.’
Ardbeg werkt al een aantal jaren samen met DJ BBQ, ook bekend als DJ Christian Stevenson. De auteur en DJ heeft dan ook redelijk wat kijk op wat barbecue liefhebbers en liefhebbers van de rokerige whisky’s van Ardbeg willen: ‘het gaat allemaal om de rook en dat is iets wat Ardbeg BizarreBQ in overvloed heeft.’

Wat is Ardbeg BizarreBQ?

Ardbeg BizarreBQ is een van de meest rokerige single malt whisky’s van de Islay distilleerderij. De whisky is gebotteld op 50,9 procent alcohol en moet door zijn karakter uitstekend passen bij, je raadt het al, een goede barbecue. De tasting notes zijn volgens Ardbeg dan ook bijzonder rokerig.
In de neus geeft BizarreBQ aroma’s van houtskool en roet, wat vermengd is met hout, kruiden en specerijen. Daarbij geeft de drank smaken van barbequeribs, gember en anijs in een rokerig geheel. De afdronk van de whisky moet rijk zijn met een hete nasmaak van gegrilde artisjok en zwarte olijven.
Lumsden spreekt van een ‘vlezige, turfachtige punch’, terwijl Stevenson er aan toevoegt dat ‘de onmiskenbare geur van vreugdevuur en barbecue sintels (van de whisky,red.) blijft hangen op de achtergrond’
Ardbeg brengt BizarreBQ in een gelimiteerde editie op de markt. De adviesprijs is 75 pond, wat neerkomt op ongeveer 85 euro. BizarreBQ is vanaf 3 april bij het Ardbeg Distillery Visitor Centre op Islay en in Duitsland te koop. In juni zal de release in het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden en later dit jaar komt de drank naar de wereldmarkt. Of de Ardbeg whisky ook daadwerkelijk in Nederlandse schappen komt te liggen, is onbekend.