Bealtaine Single Pot Still is de nieuwe Dingle whiskey

Nieuws
maandag, 10 april 2023 om 17:00
bealtine
De Ierse distilleerderij Dingle Distillery heeft de derde release in haar Wheel of the Year-serie aangekondigd: Bealtaine Single Pot Still whiskey. Om de release te vieren worden er een paar toffe evenementen georganiseerd.
De whiskey is de derde whiskey in de Wheel of the Year-serie, die in totaal negen whiskey’s zal krijgen. Op dit moment zijn er al twee andere whiskeys uit: de Samhain Single Malt en de Lá le Bride whiskey. Beide whiskeys waren een eerbetoon aan gebeurtenissen uit de Keltische kalender. Samhain Single Malt viert de start van het nieuwe jaar en Lá le Bride viert de start van de lente. De derde whiskey in de serie doet het begin van de zomer aan en heeft een toepasselijke naam: Bealtine Single Pot Still.
De naam Bealtaine is namelijk ook de naam van het Keltische Bealtaine festival, waarbij de terugkeer van het licht, ofwel de zomer, gevierd wordt. De release van de nieuwe whiskey wordt gevierd met een aantal evenementen in Wicklow op 1 en 2 mei. Tijdens de evenementen krijgen gasten met een kaartje een exclusieve whisky tasting, worden er cocktails geserveerd die hun inspiratie halen uit vuur en is er van alles te eten, terwijl er verhalen van Candlelit Tales voorgedragen worden. Ook is er een vuurshow van Pyro Collective te bewonderen.
De echte ster die Dingle in het zonnetje wil zetten is natuurlijk de nieuwe whiskey, de Bealtine Pot Still limited edition.

Wat is de nieuwe Bealtaine Single Pot Still van Dingle?

Dingle heeft voor Bealtine Single Pot Still een oplage van 5500 flessen. De drank is gebotteld op 52,5 procent alcohol en heeft gerijpt in bourbon vaten, waarna deze een Shiraz cask finish kreeg. Dingle omschrijft de whiskey als volgt: ‘zoete aroma's van zongedroogde rozijnen, zoete dadels en vanillecrème’. Wat betreft smaak geeft de whiskey 'een warme toon af van donkere kersen, nootachtige karamel en zachte donkere chocolade'. De finish is er een met kruiden die warm je keel in glijden.
De Bealtaine Single Pot Still zal op 1 mei te koop zijn in de betere whiskey speciaalzaak. De drank wordt in elk geval in Ierland uitgebracht, maar of deze ook in onze contreien te koop zal zijn, wordt niet vermeld. Een fles moet ongeveer 95 pond gaan kosten (omgerekend ongeveer 108 euro).