Benriach brengt eindelijk de twee The Forty whisky's uit

Nieuws
zondag, 18 juni 2023 om 13:00
benriach the forty
De Benriach distilleerderij heeft twee nieuwe whisky’s onthuld. Althans, de whisky’s zijn nu in de reguliere winkels te koop. Het gaat om de, in oktober als NFT onthulde whisky’s Benriach The Forty en Benriach The Forty Octave Cask Matured.
De nieuwe Benriach whisky’s tonen twee verschillende distillatiemethoden en manieren van rijping zien. De distillatiemethode die voor The Forty is gebruikt dateert uit de jaren ’70. In die tijd maakte Benriach de keuze om kleine batches sterk peated whisky te distilleren. Rachel Barrie, meesterblender bij Benriach, combineert nu een paar van deze vaten in The Forty.
Voor The Forty Octave Cask Matured is een specifieke manier van rijping gebruikt. Voor deze whisky heeft de spirit namelijk in Octave vaten gerijpt. Deze zijn een heel stuk kleiner (een achtste) dan normale vaten en dus rijpt de drank sneller.
Barrie meldt het volgende over de gebruikte vaten: ‘De octavenvaten die gebruikt zijn voor Benriach The Forty Octave Cask Matured zijn gemaakt van de duigen van bourbonvaten van navulling en eerste vulling van Amerikaans eiken.’

Wat voor smaakprofiel hebben de twee Benriach The Forty whisky’s?

De meesterblender heeft geen specifieke tasting notes vrijgegeven. Wel is er het een en ander gemeld over de smaak van de whisky’s. Over The Forty vertelde Barrie dat de bourbonvaten en de jarenlange rijping gezorgd hebben voor tonen van ‘honingachtige pomelo en weelderig boomgaardfruit’. Het rokerige karakter van de whisky is verweven met tonen van chocolade, walnoot- en pruim.
De Benriach The Forty Octave Cask Matured heeft gerijpt in kleinere vaten wat voor een wat ander profiel zorgt. De smaak die deze whisky geeft omvat rijp en donker fruit, eikenhout met rokerige tonen en chocolade.
Later deze maand zal Benriach The Forty verkrijgbaar zijn bij whiskyspeciaalzaken. De adviesverkoopprijs is 3.200 pond (omgerekend ongeveer 3700 euro). Benriach The Forty Octave Cask Matured is gelimiteerd tot 134 flessen. Deze zullen via Travel Retail winkels verkocht worden met een prijs van 3.800 pond (omgerekend bijna 4500 euro).

POPULAIR NIEUWS