Deventer wil verbod op reclame van alcohol

Nieuws
maandag, 29 januari 2024 om 9:00
whiskyplop challenge
Het is iets wat steeds normaler wordt: discussies met de vraag of alcoholreclame uit het straatbeeld moet verdwijnen. Momenteel wordt er over gesproken in Deventer en als het aan de meerderheid ligt van de gemeenteraad verdwijnt alcohol daar uit het straatbeeld.
Reclame spoort mensen aan om over te gaan op actie, dus het aanschaffen van producten of services. Daardoor zijn bushokjes en andere prominente plekken ideaal voor mensen om daarop te adverteren. Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar in elke stad hangen er enorm veel reclameposters en word je al dan niet bewust beïnvloed.

Whisky posters in bushokjes: ethisch verantwoord?

Daarom is steeds vaker een discussie gaande over wat voor posters er worden opgehangen. Met name onderwerpen als vlees, vliegen, alcohol en gokken lenen zich goed voor deze discussies. Wie onlangs een tram pakte in Amsterdam, kon allerlei posters zien van Jameson onderweg. Maar is dit ethisch verantwoord?
Dat is een beetje de vraag die opgeworpen wordt. In Deventer willen mensen uit de gemeenteraad nu een verbod op alcoholreclame, al is het de vraag of dit daadwerkelijk gaat gebeuren.
Zo schrijft Stap het volgende: ‘Wethouder Rob de Geest (PvdA, gezondheid) gaat – in opdracht van de meerderheid van de gemeenteraad - onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Initiatiefnemer Peter Varenbrink verwacht dat Deventer alleen alcoholreclame kan aanpakken als de gemeente betrokken is in de rol van vergunning- of concessieverlener.’

Discussies in meerdere steden

Ook in Utrecht was er laatst zoiets gaande, met een opvallende uitkomst. Alcoholreclame zou kwalijker zijn dan reclame voor vreemdgaan. Andere steden in Nederland waar discussies gaande zijn over alcholreclame zijn Groningen, Zwolle en Almere.
Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat we over een aantal jaar in een land leven waarbij er op straat geen advertenties meer zichtbaar zijn van whiskymerken. Dit is overigens niet enkel in Nederland het geval. Want wat dacht je van Ierland? Daar mag in 2025 niet meer op tv geadverteerd worden over drank.

POPULAIR NIEUWS