Alcoholreclame in Ierland in de ban: 'Het is een schril contrast'

Nieuws
zondag, 26 november 2023 om 17:00
reclame kind
Als je aan whisky denkt, dan komen Schotland en Ierland redelijk snel in je op. De landen zijn populair als het op de godendrank aankomt. Toch gaat Ierland de strijd aan met de vloeistof. Er komt namelijk een verbod op alle reclames op televisie vanaf 10 januari 2025.
Dat heeft Stephen Donnelly, de Ierse minister van Volksgezondheid, bekrachtigd. Hij tekende het startbevel voor een verbod op alle alcoholreclames op televisie tussen 3 uur ’s ochtend en 9 uur ’s avonds. Dit moet ertoe leiden dat kinderen via de televisie een stuk minder in aanraking komen met alcohol. Maar daar blijft het niet bij. Ook de Ierse radio moet eraan geloven. Daar gelden soortgelijke beperkingen, namelijk geen alcoholreclames tussen middernacht en 10:00 uur en vervolgens van 15:00 uur tot middernacht.
Het is een maatregel waar al lange tijd voor gepleit werd. De plannen zijn voor het eerst opgedoken in de Public Health Alcohol Act (PHAA) in 2018. Het heeft vervolgens nog lange tijd geduurd voordat er iets mee gedaan werd, tot grote onvrede van Dr. Sheila Gilheany, CEO van Alcohol Action Ireland (AAI). Zij vertelt dat ze jarenlang campagne gevoerd heeft voor de invoering van de maatregel die niet alleen belangrijk is, maar ook gesteund wordt door het publiek. Hoewel het veel te lang geduurd heeft, is Gilheany dan ook ontzettend blij dat dit eindelijk ingevoerd is. ‘Teleurstellend dat het nog meer dan een jaar duurt voordat het in werking treedt.’
Gilheany vertelt hierover dat ze het opmerkelijk vindt hoe dit gaat: 'Het lage tempo waarmee de PHAA geïmplementeerd is een schril contrast met de snelheid waarop de overheid de beschikbaarheid van alcohol regelt via de Sale of Alcohol Bill.'

Reclameban op drank bedoeld om jongeren te beschermen

De ban op de reclame is niet voor niets. Uit een rapport van de Broadcasting Authority of Ireland blijkt dat minstens 50.000 jongeren elk jaar beginnen met drinken. Naast het hoge aantal kinderen dat jaarlijks begint aan alcohol, liegt het sterftecijfer er ook niet om. ‘Gezien de ontstellende tragedie van vier doden per dag in Ierland als gevolg van alcohol, wijst dit opnieuw op de noodzaak van een Alcohol Office for Harm Reduction’, vertelt de CEO van de AAI.
Het verbod gaat pas in 2025 in voor zowel de radio als de televisie. Of er ook een beperking komt rondom alcohol in andere media is niet bekend.
Foto: Pixabay