Duitse onafhankelijke bottelaar brengt maar liefst vijf Schotse whisky's uit

Nieuws
door Monkey
dinsdag, 04 juli 2023 om 9:00
douglas thomson
De Duitse onafhankelijke bottelaar Douglas Thomson heeft maar liefst vijf nieuwe whisky’s aangekondigd. Het gaat om de zomerwhisky’s van het merk die elk uit een andere distilleerderij en regio van Schotland komen. Ook is er een single grain whisky tussen de aankondigingen te vinden.
Elk van de drie onthulde Douglas Thomson whisky’s komt uit een andere distilleerderij en heeft een andere leeftijd. Zo brengt de bottelaar een Strathclyde whisky van maar liefst 30 jaar uit. Dit is meteen de oudste van de vier aangekondigde whisky’s, maar niet de meest gelimiteerde van het stel. Die eer gaat naar een van de drie Schotse whisky’s.

Dit zijn de vijf nieuwe Douglas Thomson whisky’s

Douglas Thomson heeft met de vier bottelingen een uiteenlopend kwartet uitgebracht. De whisky’s hebben we hieronder voor je op een rij gezet:
Stathclyde distillery 1993-2023
De 30 jaar oude Strathclyde whisky is een whisky die de Lowlands aandoet. De single grain uit Glasgow is geproduceerd met maar liefst zeven Coffey Stills. De spirit die daaruit voort kwam heeft eerst ongeveer 29 jaar in een ex-bourbon vat mogen rijpen, waarna deze nog een jaartje in een first fill Oloroso sherry quarter cask doorgebracht heeft. Uiteindelijk is de whisky met 47,9 procent ABV uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 101 flessen.
Mannochmore distillery 2008-2023
De Mannochmore whisky doet de Speyside regio van Schotland aan. De spirit is eerst 13 jaar in een ex-bourbon hogshead gegaan Daarna kreeg deze nog een finish in een Moscatel de Setúbal vat. Uiteindelijk is de whisky op 15-jarige leeftijd gebotteld op 54,6 procent ABV. De whisky is gelimiteerd tot 204 flessen.
Fettercairn distillery 2008-2023
De derde release die Douglas Thomson brengt is een whisky die de Highlands aanstipt. De whisky uit de bekende Fettercairn distilleerderij is 15 jaar oud en heeft het gros van zijn tijd in een ex-bourbon hogshead doorgebracht. De finish kreeg de drank van een first fill Portugees STR-vat. De whisky is gebotteld op 50 procent ABV en gelimiteerd tot 74 flessen.
Macduff Distillery (2010/2023)
De vierde botteling die Douglas Thomson uitgebracht heeft is er een uit de MacDuff distilleerderij. De drank is 13 jaar oud en daarmee de jongste van het stel. Voordat de whisky op 57,4 procent ABV gebotteld is, heeft de spirit in een ex-bourbon hogshead gerijpt. Daarna is deze nog een jaar in een Pedro Ximénez Firkin vat gegaan voor de finish. Deze single cask botteling is gelimiteerd tot 62 flessen.
Ardmore distillery 2009-2023
De laatste whisky die de bottelaar aangekondigd heeft is de Ardmore distillery 2009-2023. Deze whisky, heeft net als de MacDuff maar liefst 12 jaar in ex-bourbon hogsheads gerijpt. Daarna is deze in een first fill Carvavelos Cuvée vat gegaan. Toen de drank 14 was mocht deze eruit en werd hij gebotteld op 54,2 procent ABV. Ook deze whisky is gelimiteerd. Er zijn slechts 186 flessen beschikbaar.
Alle bottelingen van Douglas Thomson zijn via de website van de bottelaar te koop. Hoewel ze allemaal gelimiteerd zijn en er redelijk oude whisky’s tussen zitten met een opmerkelijke finish, is de prijs niet enorm hoog. Deze schommelt tussen de 70 en de 100 euro, afhankelijk van welke fles je koopt.

POPULAIR NIEUWS