De 10 beste whisky distilleerderijen in Europa om te bezoeken (vlakbij Nederland)

Best of
vrijdag, 09 juni 2023 om 9:00
brennerei henrich
Je hebt misschien distilleerderijen bezocht in grote whisky producerende landen zoals Schotland en Ierland. Misschien heb je vlakbij Nederland ook kleinere distilleerderijen gezien? Ze zijn vaak al heel dichtbij en heel gezellig! Dit is de top 10 beste whisky distilleerderijen buiten Nederland om te bezoeken.

10. Destillerie Farthofer - Linz, Oostenrijk

Farthofer is een unieke distilleerderij waar een reeks brandewijnen en whisky's op ingenieuze manieren gecombineerd worden. De specialiteit van deze distilleerderij is Mostello, een eigen drankje dat perenwijn met perenbrandewijn combineert om een versterkte wijn te creëren. Dit gebeurt in dezelfde stijl als port. Voor whiskyliefhebbers zorgt dit voor magie wanneer Farthofer haar eigen whisky’s (gedistilleerd uit gerst, rogge, of emmer) in Mostello vaten laat rijpen. Zo’n whisky vind je nergens anders. Bezoekers aan Farthofer kunnen de Oostenrijkse treinen gebruiken. De locatie is vooral goed bereikbaar vanuit de historische stad Linz.

9. Langatun - Langenthal, Zwitzerland

Ondanks dat het iets verder van Nederland ligt, is Langatun een van de bekendste in zijn land. Zwitserse whisky is niet altijd overal verkrijgbaar. Het is niet eenvoudig om whisky uit Zwitserland te exporteren en dat is dan ook een goede reden om Langatun te bezoeken! Deze distilleerderij produceert gerookte en ongerookte single malt whisky’s die hebben gerijpt in sherry of chardonnay vaten. De locatie ligt direct aan de oevers van de Aare, een van de belangrijkste rivieren van Zwitserland, en is dan ook erg mooi!

8. Bimber - Londen, Verenigd Koninkrijk

Deze Engelse craft distilleerderij gebruikt vloer gemout graan om prijswinnende whisky in kleine partijtjes te maken. Misschien houd je van Bimber whisky, maar verwacht je niet dat het goedkoop is. De Bimber distilleerderij ligt in Londen, net als East London Liquor Company (ELCC). Het is goed mogelijk om in een dag beide distilleerderijen te bezoeken, met zowel een trein of ‘tube’ als een auto. Bimber is de serieuze en traditionele tegenhanger van de meer jeugdige en experimentele ELLC. De Bimber tour is niet goedkoop (40 pond), maar het is de moeite waard voor echte whiskynerds.

7. East London Liquor Company - Londen, Verenigd Koninkrijk

Als je naar Londen reist, hoef je de stad niet te verlaten om whiskydistilleerderijen te zien. Tussen de grachten en parken van de Londense buurt Mile End kun je de experimentele whiskymakers van East London Liquor Company (ELLC) vinden. Naast gin, rum en wodka heeft deze stoker een indrukwekkend whisky assortiment voor een jonge Engelse distilleerderij: rogge, single malt en geturfde single malt op vatsterkte.

6. Brennerei Henrich - Frankfurt, Duitsland

De malt whisky gemaakt bij Brennerei Henrich komt in een reeks fantastische variëteiten, waaronder Oloroso, PX, Madeira, en combinaties van zachte en geturfde whisky. De whisky wordt verkocht onder de naam ‘Gilors’. Deze distilleerderij bevindt zich in de Hessische heuvels, wat slechts een kleine treinreis is vanuit het centrum van het hoofdstation van Frankfurt. Daar heb je ook de charmante oude binnenstad van Hofheim. Als je naar Brennerei Henrich gaat met mensen die geen whiskyliefhebbers zijn, vind je ook veel andere spirits!

5. Habbel - Wuppertal, Duitsland

Je hoeft niet ver naar Duitsland te reizen om de makers van Hillock whisky te vinden. Brennerei Habbel heeft een onderscheidend assortiment whisky’s van vier tot twaalf jaar oud. Deze whisky’s hebben hele unieke namen. Heb je ooit gehoord van een 5 ¾ jaar oude geturfde whisky? Habbel heeft ook rums, likeuren, en brandewijnen in zijn distilleerderijwinkel, die naast het eigen restaurant ligt. Deze Duitse distilleerderij ligt niet ver van Wuppertal, de thuisbasis van de beroemde Schwebebahn.

4. Filliers - Gent, België

Ongetwijfeld kennen sommige lezers Filliers al. Hoewel whisky niet het belangrijkste product is voor deze partij, maakt Filliers dat wel. Bovendien is de distilleerderij goed bereikbaar. In het stadje Deinze (net buiten Gent) maakt Filliers Belgische single malt whisky. Er wordt maar één ding op de officiële website onthuld: 10 jaar oud, gerijpt in sherryvaten. Wil je de whisky met sommige vat-gerijpte jenever vergelijken? Dat kun je mogelijk bij Filliers doen. Deze Belgische whisky is makkelijk verkrijgbaar maar wordt over snel over het hoofd gezien. De distilleerderij is dus zeker een bezoek waard.

3. La Distillerie de Paris - Parijs, Frankrijk

Hier zit de locatie in de naam! Deze Parijse distilleerderij ligt in het centrum van de stad, op loopafstand van het Gare du Nord. Daardoor kun je whisky’s met de metro bereiken vanuit Nederland is Parijs goed bereikbaar met de trein. Deze distilleerderij heeft slechts heel jonge whisky’s beschikbaar, maar de locatie is heel bijzonder. Als je meer variatie wilt, zijn er ook gin’s, wodka’s, en rum aanwezig.

2. NORDIK Edelbrennerei - Hamburg, Duitsland

In de buurt van Hamburg ligt NORDIK, een toegankelijke single malt distilleerderij die meer bekendheid verdient. Je hoeft alleen de S-Bahn naar het dorp van Horneberg te nemen, bij de monding van de Elbe. Daar kun je het distilleerderijgebouw vanaf het station gemakkelijk zien. Tussen zijn reeks brandewijnen heeft NORDIK single malts echt hoge kwaliteit gerijpte drank in vaten van sherry, rode wijn, marsala en meer. De familie die NORDIK beheert praat graag over haar whisky en zal je met veel gastvrijheid ontvangen.

1. Mont St Jean (Waterloo Whisky) - Brussel, België

Net ten zuiden van Brussel ligt de boerderij van Mont St Jean op het historische slagveld van Waterloo. Deze geschiedenis geeft de hier gemaakte whisky zijn naam: Waterloo Whisky. Mont St Jean is een hele nieuwe distilleerderij met een bezoekerscentrum inclusief een kersverse multimedia-ervaring. De boerderij maakt deel uit van een grotere attractie die ook bestaat uit een restaurant en een medisch korps museum. Mont St Jean is zowel met het openbaar vervoer als met de auto bereikbaar.
Beeld: Harry Brennan

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties