Whisky Names Explained: Millstone whisky

Nieuws
maandag, 05 februari 2024 om 15:00
zuidam distillery millstone whisky
Tijdens de World Whiskies Awards 2024 is de Nederlandse Zuidam distilleerderij beloond met de prijs voor distilleerderij van het jaar. De stokerij maakt al jaren verschillende whisky’s, waaronder de Millstone expressies. Waar deze naam vandaan komt, vertellen wij je in deze Whisky Names Explained.
In het zuiden van ons land, in Baarle Nassau om precies te zijn, wordt er dagelijks hard gewerkt aan Nederlandse whisky. Dit ontstond toen Fred van Zuidam eind jaren ’70 besloot om zijn carrière bij De Kuijper in Schiedam te beëindigen en een eigen stokerij op te zetten: Zuidam Distillers.
Uiteindelijk nemen Patrick van Zuidam met zijn broer Gilbert van Zuidam de distilleerderij, waarbij er het een en ander verandert. Zo wordt er naast allerlei dranken zoals rum en genever ook whisky gestookt: Millstone Whisky.

Nederlandse molens in de spotlight bij Millstone whisky

De whisky is voor Patrick van Zuidam een droom die uitgekomen is. Hij wilde altijd al aan de slag met het levenswater. Met Millstone whisky levert de distilleerderij niet alleen een prima Nederlandse whisky af, maar ook een eerbetoon aan een bekend Nederlands element: de Nederlandse molen.
Millstone betekent vrij vertaald ‘molensteen’. Het is een grote steen die in een molen te vinden is, waarmee graan gemalen wordt. Graan is een van de belangrijkste elementen bij het maken van whisky en de combinatie met een molensteen is direct een mooi knipoog naar de Nederlandse molens.
In die gebouwen zitten namelijk de molenstenen, waar de naam Millstone vandaan komt. Als je naar de kokers kijkt die om een fles Millstone whisky heen zitten, zie je Nederlandse molens afgebeeld staan, iets wat ook op sommige Millstone labels het geval is.
Om het graan te vermalen worden twee molenstenen gebruikt: een ligger en een loper. De onderste steen, de ligger, zit stevig op zijn plek terwijl het graan erop gegooid wordt. De loper rolt als het ware over het graan heen, waardoor dit fijn gemalen wordt.
Het vermalen graan kan vervolgens weer gebruikt worden voor zijn einddoel. In het geval van Millstone whisky is dat om de mash te vormen die uiteindelijk de Nederlandse whisky wordt.

POPULAIR NIEUWS