Hoe vormt whisky een rol in het waargebeurde Netflix verhaal La Sociedad de la Nieve?

Nieuws
donderdag, 25 januari 2024 om 11:00
la sociedad de la nieve
In de top 10 van meest bekeken films op Netflix staat vind je momenteel de hit La Sociedad de la Nieve. Een film die het waargebeurde verhaal vertelt van de vliegtuigcrash in 1972 in Uruguay. In dit artikel vertellen we je hoe whisky een kleine rol heeft gespeeld voor de passagiers om te overleven.
Op 12 oktober 1972 vertrok vlucht 571 vanuit Montevideo. Aan boord zaten 45 mensen, waarvan heel veel jongeren. Het vliegtuig zat namelijk vol met rugbyspelers; jongens die op weg waren naar Santiago voor een vriendschappelijke wedstrijd.

Vliegtuigcrash in de bergen

Toen er noodweer losbarstte moesten de piloten een tussenstop maken, maar door een miscalculatie ging dat niet goed en crashte het vliegtuig tegen een bergtop. Wat bleek? Er was een veel kortere afstand afgelegd dan gedacht. Twaalf mensen waren op slag dood en vijf overleden daarna aan de verwoningen.
De rest leefde nog en moest daarna overwinteren te midden van sneeuw en barre omstandigheden. Wie het verhaal kent weet dat ze er een paar maanden vast hebben gezeten en overleefd hebben door de doden op te eten. Kannibalisme dus.

Notities over whisky

Daar werd niet meteen op overgegaan, want toen de mensen neergestort waren, waren er eerst nog kleine voedselvoorraden. De 20-jarige Gustavo Nicolich hield gedurende de tijd wat notities bij in een luchtvaartboekje. Hij schreef daarin het volgende:
'We hebben genoeg water, omdat we het constant maken. Eten, we hadden het geluk dat we nog één blikje Costamar over hadden, vier blikjes snoep, drie blikjes zeevruchten, wat chocolaatjes en twee flesjes whisky. Natuurlijk is het voedsel niet erg overvloedig, maar het is genoeg om van te leven.’
Wat hij op dat moment niet wist dat de overlevenden daar in die bergen 72 dagen vast zouden zitten. De film is momenteel te zien op Netflix en daar komen een paar scènes voorbij waarin mensen een fles whisky aan hun mond zetten, terwijl ze in de sneeuw staan. Het zal ze ongetwijfeld voor heel kort een warm gevoel hebben gegeven.
Foto: Netflix

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties