Highland Park viert 225e verjaardag met Highland Park 54 Year Old whisky

Nieuws
vrijdag, 24 februari 2023 om 17:00
highland park 54 year old
Highland Park wordt dit jaar 225 jaar oud en dat is reden voor een bijzonder feestje. De distilleerderij verwent ons namelijk met een zeer exclusieve release: Highland Park 54 Year Old.
Highland Park 54 Year Old is de oudste en meest zeldzame release van de Schotse distilleerderij ooit. Er zijn eerder wel releases geweest van een Highland Park 40 Year Old en een 50 jaar oud, maar deze is net een slag ouder. Wat betreft beschikbaarheid komt dit tot uiting in de vorm van slechts 225 flessen en dat is niet geheel toevallig. Elke fles staat namelijk voor een jaar productie van Highland Park whisky.
De verpakking van Highland Park 54 Year Old straalt de exclusiviteit van de fles dan ook uit. De houten koffer ziet eruit als een openklapbare boomstam, waarin een stijlvolle druppelvormige karaf te vinden is met de whisky erin. Dit geheel is geïnspireerd door de complexe lagen van de Cliffs of Yesnaby in Orkney. Deze plek is kenmerken voor het eiland dat al 400 miljoen jaar oud is en al 225 jaar de thuishaven van Highland Park.

Highland Park 54 Year Old is zeer complex

Highland Parks whiskymaker, Gordon Motion, heeft de rijping van de whisky overzien. Hij selecteerde in 2008 tien navul vaten die 40 jaar eerder neergelegd zijn. De whisky uit deze vaten is in speciaal geselecteerde first fill sherry vaten gegoten om te rijpen. Veertien jaar later was de drank zoals Motion wilde en dat kenmerkte de geboorte van Highland Park 54 Year, precies op tijd voor de 225e verjaardag van de distilleerderij.
Volgens de tasting notes is de whisky intens rijk, zoet en complex. De whisky heeft aroma’s van lychee dat afgewisseld wordt met eikenhout en turf en belooft uitstekend in balans te zijn. Hieronder vind je de volledige tasting notes van:
Kleur: ‘Diep amber’
Neus: ‘Exotische lychee, kamfer, eikenhout en een hint van turf’
Smaak: ‘Warme kruiden, geplette komijn, korianderzaad, zomerrozen en jasmijn met een hint van kiwi en pistache’
Afdronk: ‘Zoet en kruidig aan het einde. Houtnoten maken plaats voor zoete fenegriek met een turfachtige rooksmaak’
Over een fles Highland Park 54 Year Old op de kop tikken in de slijterij hoef je niet na te denken. De limited edition fles wordt exclusief verkocht via Highland Park en kost 39.000 pond. De uiteindelijke prijs is daarbij nog afhankelijk van waar je woont, in verband met invoerkosten en eventuele andere bedragen. Inschrijven voor een fles van deze exclusieve whisky kan tot 3 maart 2023.
Beeld: Highland Park persbericht

POPULAIR NIEUWS