Katers verleden tijd? Zwitserse gel belooft oplossing!

Nieuws
donderdag, 16 mei 2024 om 12:00
kater whisky
Stel je voor: een avondje flink feesten zonder de volgende dag te balen van die kater. Klinkt als een droom, toch? Nou, als het aan de onderzoekers van ETH Zürich ligt, is dat binnenkort geen sciencefiction meer, maar realiteit!
De Zwitserse wetenschappers hebben een gel ontwikkeld op basis van een bijzonder ingrediënt: een eiwit dat vrijkomt bij het maken van kaas.
Door dit eiwit urenlang te koken en te combineren met zout, water, ijzer, glucose en een snufje goud, ontstaat er een gel die alcohol kan omzetten in onschadelijk azijnzuur, nog voordat het in je bloedbaan terechtkomt.
Jim Murray's Whiskey Bible 2024 Image
Jim Murray's Whiskey Bible 2024
EUR28.56
Op voorraad
Koop op bol.

Nog niet getest op mensen

Tot nu toe is de gel alleen getest op muizen, maar de resultaten zijn veelbelovend. Muizen die eerst alcohol kregen en daarna de wondergel, bleven nuchter en alert. De alcohol werd afgebroken in hun maag en darmen, zonder ooit hun bloed te bereiken.
De muisjes bleven nuchter en alert, alsof ze geen druppel op hadden. Onderzoeksleider Raffaele Mezzenga zegt er het volgende over: 'Onze technologie zou een nieuwe oplossing kunnen bieden voor het wereldwijde probleem van alcoholmisbruik.'
Naast het verminderen van katers, kan de gel mogelijk ook helpen om alcohol gerelateerde sterfgevallen te voorkomen. Wereldwijd overlijden jaarlijks ongeveer drie miljoen mensen aan de gevolgen van overmatig alcoholgebruik.
Normaal gesproken is de lever verantwoordelijk voor de afbraak van alcohol, maar dit proces produceert ook giftige bijproducten die de lever beschadigen. Met deze gel vindt de afbraak al veel eerder plaats, zonder dat deze schadelijke stoffen worden geproduceerd.

Wanneer kunnen we het zelf gebruiken?

Helaas moeten we nog even geduld hebben. Voordat we met een gerust hart een extra glas whisky kunnen nemen, moet de gel eerst nog op mensen getest worden.
Wanneer dat precies gaat gebeuren, is nog niet bekend. Wel is er al patent aangevraagd, dus wie weet kunnen we binnenkort allemaal verantwoord genieten van een avondje uit.

POPULAIR NIEUWS