Cromlech B17-G Our Baby whisky Review

Reviews
dinsdag, 07 mei 2024 om 12:00
drumlin cromlech our baby single estate whisky
In Havelte is in de afgelopen jaren aan een bijzonder project gewerkt. Dumlin Distillery heeft namelijk een expressie gestookt, ter ere van een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. De Cromlech B17-G ‘Our Baby’ single estate single malt whisky heeft een Nederlandse kern met een vleugje van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Lees wat dat oplevert in deze Cromlech B17-G Our Baby whisky Review.
Bij de Drumlin Distillery in Havelte zijn er volop links met geschiedenis aanwezig. De distilleerderij ontleent bijvoorbeeld de naam aan historische heuvels, oftewel de drumlin in het Gaelic. En de Cromlech whisky die Erik Poutsma, eigenaar van de distilleerderij, stookt is vernoemd naar hunebedden in de omgeving. Ook deze naam komt uit het Gaelic, waardoor de link met Schotland onmiskenbaar is.

Een vreselijke gebeurtenis

Poutsma heeft dus naast liefde voor whisky en Schotland ook een fascinatie voor geschiedenis. Hierdoor kwam hij op het pad van een verhaal dat zich dichtbij de distilleerderij afgespeeld heeft.
Op 8 mei 1944 vertrok namelijk een bommenwerper van het Amerikaanse 8th Air Force vanaf haar basis in Engeland naar Berlijn. De bommenwerpers moesten hun lading explosieven boven Berlijn droppen en zo Hitler een behoorlijk slechte dag bezorgen en de oorlog richting de winst voor de geallieerden stuwen.
Het bombardement was succesvol, maar niet alle vliegtuigen kwamen er ongeschonden vanaf. Een van de vele bommenwerpers, de B17-G ‘Our Baby’ raakte zwaar beschadigd en kon de reis terug niet voltooien. Er moest uitgeweken worden naar een vliegveld in Havelte.
Alleen werd de bommenwerper volop bestookt, met dodelijke gevolgen. Het vliegtuig stortte neer en alle inzittenden, 10 Amerikaanse mannen die amper 26 jaar oud waren, kwamen om.

Een eerbetoon aan Our Baby

Drumlin Distillery heeft ter ere van de crew van de B17-G ‘Our Baby’ op 8 mei een vat van nieuw Amerikaans eikenhout gevuld met 100 liter Cromlech single estate spirit. Deze spirit heeft een jaar gerijpt in dit vat, waarna het overgegaan is in een charred ex-Bulleit bourbon vat.
In dit vat heeft de whisky uiteindelijk gerijpt totdat het tijd was om nog negen maanden één laatste vat in te gaan: een Ardmore Quarter Cask. De whisky komt op 8 mei, exact 80 jaar na de crash van de bommenwerper, uit.
Het resultaat is een Europese expressie met ‘overweldigende Amerikaanse support, die symbool staat voor wat beide continenten kunnen bereiken als ze de handen ineen slaan’.
drumlin cromlech b17 g our baby

Zien, ruiken, proeven

Land Nederland
Distilleerderij Drumlin Distillery
Soort whisky Single Malt
Kleur Diep, neigend naar oranje
Geur Chocolade, rood fruit
Smaak Abrikoos, amandelspijs, zoethout
Afdronk Middellang tot lang
Leeftijd 4 jaar oud
Alcoholpercentage 58,2 procent
Inhoud fles 50 centiliter
Prijs 159,90 euro

Een gebalanceerde samenwerking

De single estate single malt whisky die Drumlin gestookt heeft een mooie diepe amberkleur. In de neus stelt de expressie zich voor met rode bessen, tonen van lichte zoete chocolade, nootmuskaat en tabaksas. Bij wat langer ruiken komen een vleugje vanille en een pepertje bij dit geheel.
Op de tong begint Our Baby met een prikkelend gevoel, terwijl een zijdeachtige gevoel het gehemelte en tong bedekt. Eerst komt een beetje witte peper voorbij, waarna de single malt whisky steeds zoeter wordt. Er zijn smaken van abrikoos en vers knapperig zomerfruit aanwezig, zoals groene appel te vinden die allemaal in een mooie balans met alle hoeken van de mond spelen. In de verte is daarbij nog een klein vleugje turf op te merken vanuit het Ardmore vat.
Richting de afdronk lijkt het bijna op een oud snoepwinkeltje. Met tonen van anijs, gesuikerde perzikjes, zoethoutstokken en honingblokken neemt de whisky afscheid van om daarna nog één keer in de keel een zoete zweem van abrikoos te geven. Het nodigt uit om nog een slok te nemen en het proces van prikkelend tot zoet nog eens te beleven.

Conclusie Cromlech B17-G Our Baby whisky Review

Hoe gruwelijk de taferelen rondom de Tweede Wereldoorlog ook waren, zo mooi is het vloeibare eerbetoon van Drumlin Distillery aan de gesneuvelde crewleden van Our Baby. De vaten die de distilleerderij heeft gebruikt komen stuk voor stuk terug in de Nederlandse single estate single malt expressie. De whisky richt zich daarbij niet op één type liefhebber, zoals peat heads of zoetekauwen, maar bezorgt een unieke ervaring.
+ Behoorlijk smaakvol voor een whisky die zo kort gerijpt heeft
+ Alle gebruikte vaten komen naar voren in het smaakprofiel
+ Doet iets bijzonders in de afdronk
- Niet voor mensen die niks met tabaksas hebben
Deze review is gebaseerd op een sample. Wij benaderen de reviews van samples minder uitgebreid dan een gehele fles, omdat dit voor een andere ervaring zorgt. Ga naar onze review-pagina om te zien wat we allemaal gerecenseerd hebben.

POPULAIR NIEUWS