Update - Man heeft auto-brouwerij-syndroom en blaast onterecht positieve alcoholtest

Nieuws
maandag, 22 april 2024 om 15:05
hand met glas whisky
Het zal je maar overkomen dat je twee keer ten onrechte je moet verantwoorden in de rechtbank. Het overkwam een man uit Brugge, die lijdt aan het auto-brouwerij-syndroom. Een ziekte waardoor je dronken lijkt, maar het niet bent.

Update

Inmiddels is bekend geworden dat de man in kwestie is vrijgesproken.
Oorspronkelijk bericht
Een man uit Brugge heeft afgelopen week een rechtszaak gewonnen. Hij was namelijk twee keer in het verkeer staande gehouden en betrapt op dronkenschap. Tests wezen uit dat er te veel alcohol in zijn bloed zat, terwijl de man aangaf niet gedronken te hebben. In de rechtszaal heeft hij gelijk gekregen.

Positieve alcoholtest maar niet gedronken

Zijn advocaat Anse Ghesquière legt uit dat haar cliënt aan een zeldzame ziekte lijdt. ‘Het auto-brouwerij-syndroom is een medische aandoening waarbij het lichaam zelf grote hoeveelheden alcohol produceert. Bepaalde gisten in de darmen zetten koolhydraten massaal om in alcohol. Bij een normaal persoon gebeurt dit enkel op kleine schaal.’
Nadat de man was opgepakt hebben er meerdere testen plaatsgevonden en zo konden onafhankelijke artsen bewijzen dat de man gelijk had. Al zijn er wel nieuwe vragen. Want mag en kan de man nog deelnemen aan het verkeer met een 2 promille in zijn lichaam?

Wel of niet deelnemen aan het verkeer?

Volgens mag dit geen probleem zijn: ‘Ondanks de alcohol in zijn bloed, zien wij een persoon die perfect functioneert. Zijn reactiesnelheid is niet verminderd, iets wat we wel zien bij mensen die alcohol consumeren. We weten weinig over het syndroom, maar het lijkt ons dat hij perfect in staat is om een voertuig te besturen.’
De man mag gewoon autorijden. Officieel zet zijn lichaam dus koolhydraten, zoals brood en pasta, om in alcohol. Iets wat verminderd zou kunnen worden door een koolhydraatarm dieet te volgen.
Lees ook eens onze Distilleerderij Donderdag-rubriek.

Poll

Foto: Pexels

POPULAIR NIEUWS