'Magische plek' voor distilleerder in Nieuw Zeeland

Nieuws
zaterdag, 25 maart 2023 om 17:00
nieuw zeeland
Scapegrace Distilling was al een tijdje op zoek naar een nieuwe locatie voor een distilleerderij in Nieuw-Zeeland. Die zoektocht is nu voorbij, want er is een locatie gevonden die zo uit een natte droom van een distilleerder kan komen.
Toen Daniel Mclaughlin en Mark Neal, mede-oprichters van Scapegrace Distiller in Nieuw-Zeeland, de zoveelste locatie bezochten, op zoek naar een geschikte plek voor (de uitbreiding van) hun distilleerderij, was het ineens raak: de ultieme plek voor Scapegrace Distilling was eindelijk gevonden.
Toen Mclaughlin aankwam bij de heuvel tussen Cromwell en Tarras, vlakbij het Dustanmeer in Nieuw-Zeeland, twijfelde hij geen seconde. Hier moest de nieuwe locatie voor Scapegrace Distilling komen, waar straks onder meer nieuwe single malt whisky's gestookt worden. Het terrein van 36 hectare ligt misschien in niemandsland, maar heeft alles wat een goede plek moet hebben volgens de mede-oprichters van de distilleerderij. Mclaughlin omschrijft het zelfs als 'een magische plek' volgens Otago Daily Times.
Zo ligt het terrein op de breedtegraad van 45 graden, waardoor de hoge en lage temperaturen van het Nieuw Zeelandse klimaat geschikt zijn voor de rijping van whisky. Daarbij is er toegang tot een van de belangrijkste ingrediënten van whisky: water van ontzettend hoge kwaliteit, om precies te zijn uit de Zuidelijke Alpen van Nieuw-Zeeland. En als bonus geeft het terrein Scapegrace ook nog de optie om in de toekomst te groeien.

Nieuwe locatie Scapegrace Distilling in fases

Voor de Scapegrace locatie is er een lening van 2,9 miljoen dollar gegeven door Kiri Allan, minister van Regionale Ontwikkeling in Nieuw-Zeeland. Deze is onder meer gegeven zodat de distilleerdeij aan de groeiende nationale en internationale vraag kan voldoen en de drie Nieuw-Zeelandse productielocaties samen kan voegen. Dit zal niet in een keer gebeuren, maar in vier fases.
De eerste fase is al afgerond, en de tweede fase, waarbij over 10 maanden de distilleerderij geopend kan worden, is momenteel volop bezig. Tijdens de derde en vierde fase komen er een food en beverage experience bij met onder andere een bar, restaurant en evenementenruimtes.
Scapegrace Distilling maakt overigens niet alleen single malt whisky's, maar houdt zich ook met Scapegrace Black Gin en ready to drink drankjes zoals vodka-soda en gin-soda. In Nederland zijn haar dranken onder meer bij Topdrinks te koop.