Inverness heeft met Uile-bheist een nieuwe distilleerderij

Nieuws
zondag, 05 maart 2023 om 17:00
schotland moray
In Inverness was ooit een aantal distilleerderijen, maar dat aantal stond al ruim een eeuw op nul. Tot nu dan, want sinds kort is er weer een distilleerderij geopend in Inverness.
De Royal Burgh Inverness heeft het lange tijd zonder distilleerderij moeten doen. Wat ooit het moutcentrum van Schotland was, verloor een tijdje haar contact met het brouwen van whisky. Glen Mhor, Glen Albyn en Millburn, de distilleerderijen die er waren, sloten lange tijd geleden hun deuren. Nu is er weer een licht aan het einde van de tunnel, want Inverness heeft met Uile-bheist weer een distilleerderij.
Uile-bheist is geopend aan de rivier Ness en de productie van haar eerste Schotse whisky is al in volle gang. Naar verwachting zal de distilleerderij tussen de 200 en 300 vaten per jaar produceren in de eerste en tweede fase van de ontwikkeling. In de derde face ligt de verwachting tussen de 500 en 600 vaten per jaar. En dat is alleen nog maar de Highland Single Malt productie. Uile-bheist gaat namelijk meer doen dan alleen whisky maken. Er wordt ook bier gebrouwen en er is een bezoekerscentrum naast de distilleerderij.

Uile-bheist gaat experimenteren met whisky

De nieuwe distilleerderij in Ness kiest voor een moderne insteek. Dat wil zeggen dat het water én de energie vanuit de rivier de Ness afkomstig is. Zo wordt de verwarming geregeld via een stadsverwarming uit ondiepe waterputten. Ook wordt de apparatuur voor het distilleren van whisky en het brouwen van bier tot op zekere hoogte gedeeld.
Jon Erasmus, eigenaar van Uile-bheist, zegt hierover het volgende: ‘Met onze whisky willen we onze eigen weg inslaan. We gaan ons niet binden aan tradities uit 1800. We willen een beetje experimenteel zijn. In principe brengen we de eerste whisky pas uit als we er trots op zijn en het gevoel hebben dat hij het merk echt vertegenwoordigt.’
De Inverness tradities uit 1800 worden overigens niet vergeten, maar Uile-bheist zal wel gaan experimenteren met smaken om zo met unieke whisky's te komen. Daarbij wil de distilleerderij niet alleen mensen aanspreken met haar whisky, maar ook met het bezoekerscentrum. Er wordt gerekend op jaarlijks ruim 300.000 bezoekers van over de hele wereld.
Er is deze maand ook een beperkt Discovery-tourprogramma begonnen en op 1 april moet de volledige tour open zijn. Dan is er elk uur een tour. Ook zijn er al investeringen in vaten mogelijk, maar de eerste echte Uile-bheist whisky zal nog even op zich laten wachten. Whisky heeft tenslotte regels.