Nieuwe Beek whisky heeft een nieuw ingrediënt

Nieuws
maandag, 04 december 2023 om 17:00
beek spirits tawny ports cask whisky
Even geleden kwamen we Jan Beek, eigenaar van Beek Spirits, tegen tijdens het Pot Still Festival. Daar had hij een mooie dram bij zich die nog niet onthuld was. Nu is de geest uit de fles en de whisky eindelijk onthuld. De nieuwe telg van Beek Spirits is de Beek Vintage Whisky Tawny Port Finish.
De nieuwe whisky komt uit een vat dat afgelopen jaar, vlak voor Kerst, binnenkwam. Beek wilde voor de nieuwe editie per se een Port vat hebben en dat is precies het vat dat binnenkwam. De Dutch Premium Blend die Beek in het vat stopte heeft acht maanden in het vat gerijpt. Alleen toen de whiskymaker voor het eerst ging proeven, leek er iets mis gegaan te zijn: ‘Niet goed!’
Cadeauboeken - Het kleine boek whisky-cadeauboek Image
Cadeauboeken - Het kleine boek whisky-cadeauboek
EUR6.99
Op voorraad
Koop op bol.
Beek proefde geen port in zijn whisky. Hij liet vervolgens een kenner proeven die tot dezelfde conclusie kwam. Hoewel de port zich niet liet zien in de whisky, was het wel een goede expressie geworden.

Voller door een nieuwe single malt

De dram is voller dan voorgaande Beek Dutch Premium Blend whisky’s. Dit komt doordat er bij de Beek Vintage Whisky Tawny Port Finish een wijziging in het basisrecept heeft plaatsgevonden. Beek heeft namelijk voor deze dertiende expressie een nieuwe Nederlandse single malt gebruikt.
Eerdere finishes zijn gemaakt met een blend van onder andere whisky’s van Millstone, Frysk Hynder, De Lepelaar, Distilleerderdij Horstman, Cley, De IJsvogel en Kalkwijck. De nieuwe whisky die aan de mix is toegevoegd is afkomstig van bierbrouwerij en stokerij Onder de Linden, namelijk de Wageningse Whisky. Dat brengt het totaal aantal Nederlandse whisky’s in de blend op 10 stuks.

Wat is de Beek Vintage Whisky Tawny Port Finish whisky?

Wij proefden de dram al tijdens het Pot Still Festival en schreven er een preview over. Daarin is het volgende te lezen: ‘Tonen van toffee en karamel, rijp rood fruit (kersen), bakkruiden en chocolade voeren de boventoon, aangevuld door noten en honing. Het geheel doet denken aan een monchou taart.’
De officiële tasting notes van de Beek Spirits Dutch Premium Blend Tawny Port Finish zijn als volgt:
Neus: Kruidig, krachtig, hintje vanille, rijp rood fruit, iets rozijn, marsepein.
Smaak: Kruiden, rood fruit, abrikoos, rozijnen, warm en krachtig, pepertje, romig.
Afdronk: Lang en warm, fruit en kruiden, langzaam komen er hints van leer.
Deze Beek Vintage Whisky Tawny Port Finish is gebotteld op 44,3 procent alcohol by volume (ABV) en komt uit in een oplage van 332 flessen. De prijs per fles ligt rond de 40 euro.
Foto: Beek Spirits.

POPULAIR NIEUWS