Japan heeft er een nieuwe whisky bij. De Hakata Whisky heeft een bijzonder proces doorlopen, waarbij een unieke smaak gecreëerd wordt: de hartige smaak van ‘umami’ komt namelijk van koji af.
De Hikari distilleerderij in Japan heeft een nieuwe whisky uitgebracht. Hakata is een whisky die gestookt wordt van 100 procent gerst, waarvan twee derde ongemout is en het derde deel met koji gemout wordt. Dit is een schimmel die over het algemeen gebruikt wordt om sojabonen te fermenteren en zo onder andere sake te maken.
Hoewel het unieke whisky oplevert, mag de drank geen Japanse whisky heten. Het gebruik van koji valt namelijk niet binnen de richtlijnen vals van de Japan Spirits & Liqueurs Makers Association. Daarom verwijst de distilleerder ernaar als whisky uit Japan in plaats van Japanse whisky.
De Hakata distilleerderij heeft de spirits die gestookt zijn in sherryvaten gegoten om te rijpen. Dat gebeurde in traditionele warenhuizen en in een aantal openlucht warenhuizen. Deze verschillende condities hebben voor vier uiteenlopende whisky’s gezorgd: een van 10, 12, 16 en 18 jaar oud.
Dit zijn de tasting notes op een rijtje:
Hakata 10 Year Old
Neus: Citroen merengue, aardbeienjam, oud eiken en aardse tonen.
Smaak: Rijke sherry, walnoten en zoete frambozen.
Hakata 12 Years Old
Neus: Champagne, gedroogde pruimen, zoete dadels.
Smaak: Gestoofd fruit, gekarameliseerd boomgaardfruit en appelcider met sherry.
Afdronk: Zoet met een citrus dorst.
Hakata 16 Years Old
Neus: Gekarameliseerde kokosnoot, groot eikenhout, vleugje houtskool, poedersuiker en witte perzik.
Smaak: Geroosterde crème brûlée, romig, vleugje onrijpe peer, geroosterde
amandelen en witte rozijnen.
Afdronk: Langere afdronk die zowel zoet als pittig is, umami.
Hakata 18 Years Old
Neus: Donkere kersen, cola, sherry-invloeden, rozen.
Smaak: Zure kersen, dadels, sherry, graham cracker, uitzonderlijk zacht. Umami
domineert het gehemelte.
Afdronk: Vanille, zeer oud eiken, verse bessen. De langste afdronk van de vier whisky's.
De whisky’s uit Japan hebben allemaal één ding gemeen: een hartige umami smaak. Verder lopen ze niet alleen qua leeftijd uiteen, maar ook qua prijs. De 10 jaar oude Hakata heeft een adviesverkoopprijs van 80 dollar, terwijl de duurste en oudste Hakata, die van 18 jaar oud, een prijskaart heeft van 190 dollar.
Beeld Hakata