Nieuwe Teeling Explorers Series whiskey heeft een Japans tintje

Nieuws
donderdag, 20 juli 2023 om 11:00
teeling whiskey 15 year old japanese explorers edition
Teeling Whiskey heeft de nieuwe telg in de Explorers Series aangekondigd. De serie Ierse whiskeys krijgt hiermee een Japans tintje. Het betreft namelijk de Teeling Whiskey Explorers Series 15 Year Old Japanese Edition.
De Teeling Whiskey Explorers Series doet na Brazilië nu Azië aan. De nieuwe Explorers Series whiskey is namelijk de 15 Year Old Japanese Edition. De whiskey is gestookt van maïs en gemoute gerst. De spirit heeft elf jaar gerijpt in ex-bourbon vaten en ging daarna over naar Mugi Shochu Japanese Spirit vaten voor een tweede rijping van vier jaar.
Shochu is naast sake een populaire drank in het land van de rijzende zon. Buiten de grenzen van Japan wordt deze drank wat minder gedronken en is het een stuk onbekender.
Het is een distillaat van gerst, zoete aardappelen, rijst of boekweit dat gefermenteerd wordt met het traditionele Koji fermentatieproces (waarbij de Koji-schimmel voor de fermentatie zorgt) om vervolgens in een pot still gedistilleerd te worden. Na rijping leidt dit tot een fruitige drank die wat weg heeft van whiskey.
Jack Teeling, oprichter van Teeling Whiskey, vertelt dat de vaten voor deze expressie via een unieke samenwerking ingekocht zijn. Ze zijn namelijk via een vriend in Japan aangeschaft.

Wat is de Teeling Whiskey Explorers Series 15 Year Old Japanese Edition?

De Teeling Whiskey Explorers Series 15 Year Old Japanese Edition volgt op de Braziliaanse editie uit de serie. Die whiskey was exclusief verkrijgbaar in de Travel Retail, net als voorgaande expressies uit de Explorer Series. De nieuwe whiskey doorbreekt dit patroon en is ook buiten luchthavens te koop. Wat je van de nieuwe Teeling whiskey mag verwachten hebben we hieronder voor je op een rij gezet in de tasting notes:
Neus: Gekonfijte appels, lychee en jasmijnthee, naast vanille, fruitgebak en specerijen.
Smaak: Lychee en passievrucht met gepocheerde peren, peperkoek en siroop.
Afdronk: Een zoete, zachte afdronk met hout tannines, gedroogd fruit en een knapperige nasmaak.
Teeling Whiskey Explorers Series 15 Year Old Japanese Edition heeft een adviesverkoopprijs van 110 euro en is vanaf nu te koop in Ierland. Later zal de drank ook internationaal in verschillende landen verkrijgbaar zijn, maar helaas niet in elk land. Of de drank ook naar Nederland komt, is niet bekendgemaakt.

POPULAIR NIEUWS