Kunstmatige Intelligentie pakt alcoholreclames aan

Nieuws
donderdag, 20 juli 2023 om 9:00
alcohol toast
Alcoholreclames worden voortaan scherper in te gaten gehouden. Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) heeft een speciale tool ontwikkeld die met behulp van kunstmatige intelligentie komende alcoholreclames beoordeelt. Er worden in reclames namelijk nogal eens modellen gebruikt die veel te jong lijken en dat is niet toegestaan.
Een van de regels die STIVA opgesteld heeft rondom alcoholreclames, is dat modellen ouder moeten overkomen dan 25 jaar. Deze regel is al even onderdeel van de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RvA), maar wordt niet altijd opgevolgd. De kunstmatige intelligentie in de nieuwe tool van de alcoholwaakhond gaat nu op basis van de visuele leeftijd van modellen controleren of reclames door de beugel kunnen.
De tool is hiervoor getraind met data van ruim 100.000 gezichten. Door deze data slim in te zetten kan er bepaald worden hoe oud iemand overkomt. Er wordt dus niet naar de daadwerkelijke leeftijd van de modellen gekeken. Peter de Wolf, directeur van STIVA, meldt dat het belangrijk is om te voorkomen dat bedrijven de RvA overtreden. Met deze nieuwe tool kunnen overtredingen voorkomen worden.

Wat is de RvA voor alcoholreclame?

In Nederland is al sinds 2021 de Alcoholwet actief, waarmee de overheid met regels en voorlichting het problematisch gebruik van alcoholische dranken tegen probeert te gaan. STIVA zet zich als onderdeel daarvan in rondom verantwoorde alcoholconsumptie en -reclame. Op dit laatste gebied is de regelgeving ‘Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken’, ofwel de RvA geldig.
De RvA meldt alle regels omtrent het reclame maken van alcoholhoudende dranken, zoals bijvoorbeeld whisky. Een van de regels die in de RvA staat, is dat er in alcoholreclames geen jonge modellen gebruikt mogen worden. Ook wordt hier gemeld dat alle televisie-, bioscoop- en radiocommercials getest dienen te worden op naleving van de regels, voordat ze uitgezonden mogen worden.
Een andere regel van de RvA is de regel rondom de leeftijd van gebruikte modellen in reclames. Daarvoor gaat de stichting nu een nieuwe tool inzetten, omdat het inschatten van een visuele leeftijd soms lastig kan zijn. Volgens STIVA mag juist over de leeftijd van de modellen geen onduidelijkheid over bestaan.
Wist je dat acteur Keanu Reeves onlangs nog in een reclame voor Japanse whiskymerk Suntory voorbij kwam?