Chivas Brothers deelt kosten beparende technologie

Nieuws
donderdag, 20 juli 2023 om 13:00
chivas
Chivas Brothers heeft een flinke slag geslagen op het terugdringen van CO2. Deze ontwikkeling heeft nog een mooi bijkomend voordeel voor de distilleerderij. De technologie zorgt er namelijk ook meteen voor dat flink aan kosten bespaard wordt.
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: je moet aan de slag om zo de uitstoot van CO2 te verminderen, maar ontdekt hierbij een technologie die mogelijk de whisky-industrie verandert. Bij distilleerderij Glentauchers van Chivas Brothers lijkt dit gebeurd te zijn.
Chivas werkt hard om milieuvriendelijker te gaan stoken. Zo zijn de buitenverpakkingen in Duitsland al geschrapt en zijn de flessen voortaan van dunner glas gemaakt. In de zoektocht naar een manier om aan de netto-nul regels te voldoen, is er iets ontworpen waar niet alleen het milieu beter van wordt. De distilleerderij zelf heeft er namelijk ook profijt van. Het gaat om een technologie die ervoor zorgt dat warmte terug gewonnen wordt door middel van mechanische en thermische damprecompressie.
Met de technologie wordt de CO2-uitstoot met 53 procent terug gedrongen, wat goed is voor het milieu. Daarnaast wordt de warmte die vrijkomt opnieuw ingezet om het energieverbruik met 48 procent te verminderen. Dit is natuurlijk goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de distilleerderij.

Besparende technologie van Chivas Brothers gedeeld

Jean-Etienn Gourgues, CEO van Chivas Brothers, meldt dat de impact van deze bevinding gedeeld moet worden omdat het potentieel de whisky-industrie kan veranderen. Bovendien kan het de voortgang naar netto-nul versnellen en daar zit een deadline op. In 2026 moeten alle distilleerderijen namelijk koolstofneutraal opereren.
Gourgues vertelde het volgende over de technologie: ‘Het recyclen van warmte uit mout die het equivalent zou zijn van het voeden van alle huizen in Edinburgh en Aberdeen, kan een game changer zijn voor de industrie. En het kan een stimulans zijn voor de economische groei van Schotland, terwijl het helpt om onze doelstellingen op het gebied van klimaatverandering te bereiken.’
Chivas heeft daarom het ontwerpproces en de resultaten van de implementatie als casestudy openbaar gemaakt. Daarbij zijn alle distilleerders uitgenodigd bij Glentauchers om tijdens de open dagen te kijken naar de aanpassingen.
Gourgues begrijpt dat niet de technologie niet voor alle distilleerderijen geschikt is. Hij moedigt collega’s wel aan om te onderzoeken of hun koolstofuitstoot hiermee verminderd kan worden.

POPULAIR NIEUWS