Omgevallen eik zorgt straks voor terugkeer van zeldzame whiskey

Nieuws
maandag, 08 april 2024 om 16:00
eikenboom
Een storm is niet alleen maar vervelend. Soms komt er ook iets moois uit voort. Zo kan er door een recente storm binnenkort whiskey rijpen in ongelooflijk zeldzame vaten. Boann Distillery en Kentucky Bourbon Barrel gaan namelijk whiskey vaten maken van een ruim duizend jaar oude wilde Ierse eik. Het is ook al duidelijk welke whiskey het wordt, zo meldt Irish Whisky Magazine.
Peter Cooney, mede oprichter van Boann Distillery, heeft namelijk ongeveer zes jaar geleden een oud recept gevonden voor Preston’s Single Pot Still Irish Whiskey. Het is een recept dat afkomstig is van de familie Preston uit Drogheda, die ooit (in 1886) een belangrijke whiskey stokerij runde.
Cooney vertelt dat het idee voor het terugbrengen van de oude whiskey al zes jaar in zijn hoofd zit. De spirit moest alleen in Iers eikenhouten vaten rijpen en dat vind je niet zomaar. De distilleerder sprak met de familie Preston over de plannen en kwam tot een mooie afspraak:
‘In ruil voor vaten die ik hem (Arthur Preston, red.) gaf voor zijn winkel in Swainstown Farm, zou hij me laten weten wanneer er een oude Ierse eikenhouten whiskey zou worden verkocht. Arthur had een oude boom in gedachten die in de voorste paddock van het Preston's Estate had gestaan, en toen die omviel tijdens de storm Elin in december vorig jaar kreeg ik het telefoontje van hem om te komen kijken.’

Hoe gaat Boann Distillery de zeldzame whisky vaten maken?

De duizend jaar oude wilde Ierse eik wordt nu omgevormd door de Kentucky Bourbon Barrel kuiperij tot whiskeyvaten. Daarvoor wordt een groot deel van de boom eerst in stukken gezaagd die vervolgens verscheept kunnen worden naar Frankrijk. In een fabriek wordt daar de boom gespleten om er duigen van te maken.
Deze duigen worden twee jaar aan de lucht gedroogd om dan naar Kildare in Ierland verscheept te worden. Daar gaan kuipers met de duigen aan de slag om er drie tot vier vaten van het zeldzame Ierse eikenhout van te maken.
De mashbill voor het unieke project van Boann Distillery is al even onderweg. Cooney meldt namelijk dat er al sinds 2001 een voorraad aangelegd wordt voor voor Boann’s 2021 Vintage Mashbill Project. De drank voor dat project ligt momenteel al in verschillende vaten zoals Bourbon, Oloroso, Pedro Ximénez en Jamaicaanse rum vaten te rijpen.
Zodra de zeldzame vaten zijn gearriveerd zal ook de Secret Vintage Mashbill XI klaar zijn voor de rijping om uiteindelijk de terugkeer van een eeuwenoude Ierse whiskey aan te kondigen.
Als je nog meer over de Boann Distillery wil weten, lees dan ook de Distilleerderij Donderdag over de Ierse stokerij.
Foto: Pixabay

POPULAIR NIEUWS