Dit zijn 5 nieuwe lekkere Ierse whiskeys om te proeven

Best of
zondag, 12 november 2023 om 13:00
mcconnells sherrycask2
Er verschijnen enorm veel nieuwe whisk(e)ys en dat is alleen maar goed. Maar wat nou als je door de bomen het bos niet meer ziet en iets nieuws wil proeven van Ierse bodem? Wij helpen je. Dit zijn 5 relatief nieuwe Ierse whisk(e)ys om te proeven!

McConnell’s Irish Whisky

De reden dat we de -e in de intro tussen haakjes hebben gezet, is omdat de eerste op deze lijst McConnell’s Irish Whisky is. Waar normaal gesproken vandaag de dag vrijwel elke Ierse whiskey met een -e wordt geschreven, doet McConnell’s dat dus niet. Waarom niet? Omdat er bij dit merk vast wordt gehouden aan oude tradities en gewoonten uit de achttiende eeuw, toen het merk al bestond en de drank niet op die manier werd geschreven.
Om zich te onderscheiden zijn Ieren pas later de – e gaan toevoegen. Enfin, dat is een verhaal apart. Laten we het nu vooral hebben over de whisky van McConnell’s. Deze whisky is afkomstig uit Belfast en maakt enorm snelle stappen in de whiskywereld. De vernieuwde expressies die pas in de pandemie zijn uitgekomen liggen inmiddels al wereldwijd in meer dan 50 landen. En het leuke is dat er eind dit jaar een gloednieuwe distilleerderij wordt geopend in Belfast, waardoor Sarah Kennedy, brand manager van Belfast Distillery Company, hoopt dat mensen straks naar Belfast komen voor een tour! De distilleerderij wordt namelijk geopend in een voormalige Victoriaanse gevangenis, dus dat is vrij ludiek.
De twee whisky’s die McConnell’s nu op de markt heeft zijn een normale variant en een sherry-editie, allebei zeer goed betaalbaar. Ze kosten slechts een paar tientjes.

Silkie

Silkie whiskey is afkomstig uit de Sliabh Liag Distilleries in Carrick, Donegal. Op de voorkant van de flessen staat een zeemeermin en dat past bij de inspiratie voor de drank. Want deze whisky is geïnspireerd op mythische verhalen over deze wezens bij de West Ierse kust van Donegal. Belangrijker is uiteraard de smaak van de whiskey. James Doherty van Silkie heeft evoor gekozen 'peated' Irish Whiskey te maken in de stijl die zijn grootvader ook al stookte.
Donegal is een ruige streek en daar paste in zijn ogen niet een standaard Ierse Whiskey met een zacht profiel bij. Van Silkie zijn er meerdere whiskeys voorhanden, zowel blended whiskeys als single malt. Het smaakprofiel loopt van de subtiel rokerige Legendary Silkie naar de medium rokerige Dark Silkie tot aan de heerlijk complexe en vol rokerige Midnight Silkie. Verschillende expressies zijn internationaal al in de prijzen gevallen en dat is een extra reden om deze bijzondere Ierse whiskeys een keer te proeven.

Copeland

De volgende op de lijst is Copeland whiskey uit The Copeland Distillery. Deze kleinschalige distilleerderij uit Donaghadee is pas geopend in 2019. Het is een whiskey van Gareth Irvine, die in 2015 bezig was met een project op de universiteit en via crowdfunding zijn droom kon waarmaken. De whiskeys zijn een verwijzing naar de historische kade van Donaghadee Harbour. Een flesje Copeland wiskey vind je al voor drie tientjes. Inmiddels zijn er twee expressies op de markt: de Merchant’s Quay Blended Irish Whiskey en Merchant’s Quay Ex Bordeaux Rum Cask. Overigens moet erbij vermeld worden dat dit niet hun eigen gemaakte spirit is (maar andere bottelingen). In de toekomst volgt drank van eigen bodem.

Lough Ree

En dan komen we bij Lough Ree whiskey uit de Lough Ree Distillery uit County Longford. Een familiebedrijf waar al lang het plan was om een eigen distilleerderij te openen. Op de officiële website is te lezen dat alles om verbinding draait bij deze familie: ‘het verbinden van whiskeytraditie met moderne technologie’ en ook om ‘het rustige tempo van het landelijke Ierland te verbinden met het vertrouwde van een nieuwe generatie.’ Van alle whiskeys in deze lijst is dit de minst bekende en waarschijnlijk ook de meest lastige om een fles van te scoren in Nederland. Maar er wordt hier met passie aan de godendrank gewerkt en het is dan ook zeker een merk om in de gaten te houden. Momenteel is Bart's Blended Irish Whiskey het belangrijkste product en een paar zeldzame malts. De eigen whiskey ligt nog te rijpen.

Clonakilty

De laatste uit deze lijst is Clonakilty whiskey, gemaakt in de Clonakilty Distillery in Cork. Hier huist een waar familiebedrijf dat werkt aan whiskey vanuit passie. Er wordt op een Ierse traditionele manier whiskey gemaakt, de zogeheten Single Pot Still Whiskey. Meer weten? Lees dan ons artikel: 5 dingen die je moet weten over de Clonakilty Distillery. Via deze link vind je alle Clonakilty whiskeys die er zijn.
Dat waren vijf nieuwe Ierse whisk(e)ys om te proeven. Het zijn zachte whisk(e)ys voor een laag prijskaartje. Het voordeel van whisk(e)y is dat de drank lang bewaard kan blijven. Denk dus niet dat je uit bovenstaande lijst één moet kiezen. De gemiddelde whisk(e)ydrinker vindt het leuk om meerdere flessen in huis te hebben staan en deze vijf zijn dus allemaal de moeite waard.
Dit artikel is in samenwerking met McConnell’s.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties