Oorlogsserie hit Master of the Air: houdt whisky moraal van soldaten hoog?

Nieuws
dinsdag, 30 januari 2024 om 9:00
masters of the air 1
‘Mag ik zes whiskeys en gemberbier?’ Wie afgelopen week de eerste twee afleveringen heeft gezien van de nieuwe oorlogsserie Master of the Air op Apple TV+ heeft deze vraag al dan niet bewust meegekregen.
Master of the Air staat sinds vrijdag op Apple TV+ en is het onofficiële vervolg van die twee andere grootste tv-series: Band of Brothers en The Pacific. Alle drie de series gaan over de Tweede Wereldoorlog, waarbij er gestreden wordt tegen de Duisters. De productie van Master of the Air is gedaan door Steven Spielberg, Tom Hanks en Gary Goetzman.
Hoofdrollen in de serie zijn weggelegd voor Austin Butler (doorgebroken met zijn vertolking van Elvis), Callum Turner en Barry Keoghan (The Joker bij de aftercredits van The Batman). De eerste twee afleveringen staan nu op Apple TV+; elke week komt er een nieuwe aflevering online.

Koffie met whisky

Wat we zien is dat de Amerikanen meteen in de lucht bommen moeten droppen in Europa om de nazi’s het leven zuur te maken. Tussendoor wordt er gefeest. Zodra Major John Egan en Major Cleven terugkomen van een missie krijgen ze meteen koffie aangeboden en een borrel.
Cleven weigert, maar Egan neemt beide aan en gooit de inhoud van de whisky snel bij de koffie. Er wordt niet over gesproken, maar de ‘Irish’ (geen idee wat er in ging) koffie is een feit. Later wordt er in een kroeg gevraagd om zes whiskeys en een gemberbier. Dat bestellen van whisky gebeurt vaker.
Als kijker ga je van gevechten en ellende in de lucht, naar het ontspannen van soldaten in het nachtleven in de eerste twee afleveringen.

Door alcohol werden vroeger belangrijke beslissingen genomen

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar het gebruik van alcohol bij soldaten is al iets dat teruggaat naar de tijd van het oude Griekenland en Rome. In alle grote oorlogen die volgden in de afgelopen eeuwen, werd er alcohol (niet per se whisky) geschonken. Het schijnt dat Publius Cornelius Tacitus schreef dat als er in een oorlog bij Vikingen en Germaanse stammen beslist moest worden of er gevochten ging worden er eerste een grote drinksessie volgde.
‘Want zij denken dat de geest op geen enkel moment meer open staat voor eenvoud van doel of meer verwarmd voor nobele aspiraties als wanneer ze dronken zijn.’
Die rol zal whisky niet vervullen in Masters of the Air, maar dus wel om tussen gevechten door een leuke tijd te hebben en wellicht ook wat pijnlijke herinneringen te dempen.
Reken maar dat je bij de serie op wat nare beelden getrakteerd wordt.
Foto: Apple perscenter.