Komt deze Japanse whisky straks in overvloed in de schappen terecht?

Nieuws
dinsdag, 30 januari 2024 om 11:00
kirin whisky
Japanse whisky is populair in het Westen, maar lang niet alles is in overvloed beschikbaar. Het Japanse whiskymerk Kirin wil daar verandering in brengen, althans voor zijn eigen dranken. De export moet namelijk flink omhoog.
Zo meldt Reuters op basis van een interview met Jota Tanaka, de meesterblender bij de Kirin distilleerderij. Kirin ziet de Japanse populairteit op whiskygebied als een drijvende kracht om de export op te voeren tegen 2025. Het land heeft tegenwoordig meer distilleerderijen dan ooit en de whisky vindt wereldwijd gretig aftrek.
De Kirin distilleerderij bestaat al ruim 50 jaar en heeft een stokerij aan de voet van Mount Fuji gevestigd. Er worden verschillende expressies gemaakt, maar lang niet alles wordt geëxporteerd. Zo gaat bijvoorbeeld slechts 10 tot 20 procent van de premium Fuji whisky naar het buitenland. Dat moet de komende jaren flink stijgen, naar maar liefst 50 procent.
Enerzijds drijft de noodzaak de keuze om meer te gaan exporteren. Japan heeft namelijk te maken met een krimpende bevolking en een afname in alcoholconsumptie. Anderzijds is de buitenlandse markt nog lang niet verzadigd en is er flinke ruimte om te groeien volgens Tanaka.

Japanse whisky renaissance gaande

De meesterblender vertelt dat hij denkt dat er een renaissance gaande is. De meesterblender runt de Kirin stokerij en ziet de ontwikkelingen in de markt van dichtbij. Hij krijgt ook mee dat er steeds meer vraag ontstaat naar Japanse whisky en dat mensen nieuwe Japanse merken proberen.
Daar ligt een kans voor Kirin. ‘Zolang we klanten zover kunnen krijgen dat ze onze producten proberen en zeggen: 'Oh, Kirin maakt goed spul,' dan komt de groei vanzelf.’
Op dit moment zijn er al een aantal expressies van Kirin in de Nederlandse schappen te vinden. Zo kun je de Fuji blended whisky kopen. Of er tegen de tijd dat het 2025 is meer van Kirins whisky’s in de schappen te vinden zijn, is nog even afwachten.
Foto: Kirin Distillery

POPULAIR NIEUWS