Oudste Schotse whisky onder de hamer voor bijna half miljoen

Nieuws
zaterdag, 09 december 2023 om 11:00
veiling
Vorig jaar werd in een kelder van het Blair Castle de oudste Schotse whisky ontdekt. De drank is gemaakt in 1833 en is inmiddels onder de hamer gegaan voor een duizelingwekkend hoog bedrag. Het gaat om bijna een half miljoen!
Het was een vondst. Zomaar ineens lag er een aantal hele oude Schotse whisky’s in de nu al beroemde kelder van het kasteel. Het gaat om ongeveer 40 flessen waar mogelijk van zou zijn gedronken door koningin Victoria en prins Albert. Uit notulen blijkt namelijk dat de twee in 1844 drie weken hebben doorgebracht in de kelder én dat ze whisky dronken.

Whisky drinken in kasteel

Het AD schrijft het volgende: Onderzoek in de archieven van het kasteel én koolstofdatering wijzen effectief naar de vroege negentiende eeuw, toen in het kasteel naast whisky ook andere geestrijke drank werd gedistilleerd.

Whisky levert bijna half miljoen op

De flessen zijn inmiddels geveild, wat een bedrag opleverde van 385.630 pond. Omgerekend komt dat neer op zo’n 449.606 euro. Angus MacRaild, een whiskyexpert, heeft van dit inmiddels dure drankje mogen proeven: ‘Dit is echt een historische whisky en een opmerkelijk overblijfsel van de Schotse distillatie dat waarschijnlijk nooit geëvenaard zal worden qua herkomst en bewaring.’ Hij vindt het verder opmerkelijk dat de whisky twee eeuwen lang bewaard heeft kunnen blijven.

Investeren of opdrinken?

Het is een bekend fenomeen: oude whisky levert flink wat geld op. Het is niet voor niets dat er allerlei mensen zijn die investeren in whisky. Onlangs ging er in Groningen nog een The Macallan whisky uit 1969 over de toonbank voor bijna een ton. Een whisky die in eerste instantie niet opengaat, maar gebruikt wordt als belegging. The Macallan whisky's worden beschouwd als een goede whisky om in te investeren.
De meningen zijn er over verdeeld of whisky wel of niet open moet. De een vindt dat de drank bedoeld is om te drinken, een ander vindt dat het gekocht mag worden om te bewaren.
Wat vind jij?
Foto: Pexels