De eerste volledige portgerijpte Wire Works whisky is een feit

Nieuws
vrijdag, 08 december 2023 om 17:00
wire works full port
De Britse White Peak Distillery heeft een nieuwe Wire Works whisky release onthuld en dat belooft een lekker zoete vloeistof te zijn. De nieuwe Wire Works whisky is namelijk volledig gerijpt in portvaten.
Voor de distilleerderij is dit de eerste whisky die zijn volledige rijping doorgebracht heeft in dit type vaten. De single malt heeft exclusief in Tawny port vaten gezeten om daarna gebotteld te worden op een alcoholpercentage van 52,4 procent. De vaten komen uit de Dias kuiperij vlakbij Porto in Portugal.
Tom Lindsey, de whisky ambassador bij White Peak Distillery, vertelt op Instagram meer over de expressie. Zo meldt hij dat deze whisky een doorontwikkeling is van een eerdere White Peak Distillery release dit jaar. Toen kwam er een dram uit met een finish op portvaten, maar dit keer gaat het om een volledige portrijping.

Wat is de White Peak Wire Works Full Port whisky?

De zes Tawny port barriques die White Peak Distillery binnengekregen heeft, zijn in 2019 gevuld met de spirit. Daarna zijn ze in de lagere opslagruimte van de distilleerderij bewaard tot nu. Het resultaat is een dram die volgens Lindsey ‘een zoete start en een droge finish heeft.’
Dit zijn de volledige tasting notes van de White Peak Wire Works Full Port whisky:
Neus: Bakewellpudding, melkchocolade, sinteltoffee, gebrande suiker, kaneelbroodjes, allerlei soorten drop, kersenpastilles, geroosterde amandel, gekonfijte gember, aardbeienjam.
Smaak: Marsepein, aardbeien met slagroom, perziken uit blik, lemon curd, vanille fudge, groene munt, pure chocolade, grapefruit schil en ijsbolletjes.
Afdronk: Vulling van kersentaart, toffee van vreugdevuur, hibiscus, biltong en eucalyptus.
Omdat er slechts zes vaten zijn waar de drank in gezeten heeft, is de oplage gelimiteerd. Er zijn slechts 1995 flessen van de White Peak Distillery Wire Works Full Port expressie te koop. Deze vind je op de website van Whisky Peak Distillery of bij speciaalzaken in Groot-Brittannië. Een fles kost 67 pond (omgerekend ongeveer 78 euro).
Foto: White Peak Distillery