Slijter verkoopt whisky van een ton via de telefoon: 'Ik koop hem'

Nieuws
maandag, 27 november 2023 om 13:00
macallan dt
Soms komt één klant de omzet van de dag brengen. Of in dit geval, de omzet van meerdere dagen. Bij een slijterij in Enschede kocht een klant vlak voor sluiting een zeldzame The Macallan whisky voor 100.000 euro. Zo meldt Tubantia.
Het is niet een tafereel dat je vaak in een slijterij voorbij ziet komen. Een whisky die in zijn eentje bijna een ton opbrengt. Toch gebeurde het onlangs in de slijterij van Robin Berendsen in Enschede. Daar ging ineens een zeldzame 52-jaar oude fles The Macallan Duncan Taylor over de toonbank. Er was al eerder interesse in getoond door de klant die op een dag binnen kwam lopen, na de fles online gezien te hebben.
De klant wilde graag meer weten over de drank en waarom deze zo ontzettend duur was. Daarna verliet de klant de winkel weer. Anderhalve week later ging de telefoon bij Berendsen. Het was diezelfde klant met de woorden: ‘Ik koop hem’.
De bijzondere whisky wordt door de slijter zelf bezorgd bij de nieuwe eigenaar. Het is iets wat hij regelmatig doet met dure whisky’s die hij verkoopt. Meestal gaat hij daarvoor naar het buitenland, waaronder Zwitserland en België. Ooit ging hij ook naar een hotel in Hamburg, om een klant uit Denemarken tegemoet te rijden. ‘Het was net een drugsdeal,’ vertelt de slijter. Dit keer hoeft hij het land niet uit. Sterker nog, hij blijft in Enschede. De koper is namelijk een Enschedeër.

Wat is The Macallan Duncan Taylor?

De verkochte The Macallan whisky komt uit een gesloten distilleerderij. De Duncan Taylor is gestookt in 1969 en is gebotteld in 2022. Wereldwijd zijn iets meer dan 200 flessen van de 52-jaar oude drank beschikbaar. De vloeistof is in een met de mond geblazen, druppelvormige karaf gebotteld die met een kristallen stolp afgesloten is. Het geheel is verpakt in een houten kistje, waar de fles als het ware in hangt.
De whisky is gerijpt in ex-bourbon vaten, waarna deze een finish in first fill-Oloroso sherryvaten kreeg. De neus heeft tonen van kerstcake, houtkruiden en eiken Op de tong geeft de drank donkere chocolade, tropisch fruit en kaneel, die overgaan in een lange en soepele afdronk.
Of de whisky geopend wordt of achter slot en grendel blijft staan, weet Berendsen niet. Vaak worden dure whisky’s als belegging gekocht. In zijn winkel staan flessen die zich daar prima voor lenen. De een kost een paar honderd euro, terwijl de ander een paar duizend euro kost. De opbrengst van de The Macallan whisky wordt ingezet om een andere fles te kopen voor in de zaak.
Foto: The Macallan

POPULAIR NIEUWS