Sakeproducent Hakkaisan kondigt bijzondere whisky aan

Nieuws
door Monkey
zondag, 20 augustus 2023 om 17:00
sake
De Japanse distilleerderij Hakkaisan wordt honderd jaar en dat wordt groots gevierd. De sakeproducent heeft een aantal grote aankondigingen gedaan, waaronder zijn intrede in de whiskywereld.
Rondom de honderdste verjaardag van Hakkaisan is er een nieuwe sake expressie gemaakt die uit Yamadanishiki rijst gestookt wordt. De drank krijgt de speciale naam Hyaku wat ‘honderd’ betekent. Naast de onthulling van de sake er nog een onthulling gedaan op het gebied van de godendrank.
Hakkaisan kondigde eerder al aan dat er malt whisky gestookt zou worden in een nieuwe distilleerderij, de Niseko Distillery. Nu blijkt dat er in een derde distilleerderij, de Fukazawahara Distillery, ook whisky gestookt wordt. Deze whisky wordt met rijst gestookt krijgt de naam Uonuma.
Om de whisky te stoken wordt de expertise met rijst van het bedrijf ingezet. Ook wordt er gebruikt gemaakt van sakegist in plaats van Koji (een schimmel waarmee het fermentatieproces bij rijstwhisky gedaan wordt). Als het lukt om de whisky zonder koji te stoken, mag de drank officieel Japanse whisky heten. En het lijkt erop dat dit Hakkaisan gaat lukken.

Release Hakkaisan rijstwhisky eerder dan gedacht

Het blijkt dat er in het diepste geheim al sinds 2016 aan de drank gewerkt wordt. Als alles goed gaat , staat de releasedatum voor de Ounuma whisky gepland voor de lente van 2024.
Dan kan Hakkaisan zich  bij het rijtje van Suntory en Kiuchi Shuzoi voegen, omdat deze twee bedrijven al rijstwhisky hebben uitgebracht. Wat de verwachte prijs en de exacte releasedatum van de rijstwhisky van Hakkaisan wordt, is niet bekend, net zo min of de drank naar Europa komt.
In Nederland wordt intussen ook aan rijstwhisky gewerkt. In Losser is Distilleerderij Horstman namelijk druk bezig met whisky die als basis ingrediënt de witte korrels heeft. Daarmee heeft Horstman in elk geval een primeur in ons kikkerlandje.
Whisky Rising: The Second Edition Image
Whisky Rising: The Second Edition
EUR29.16
Op voorraad
Koop op bol.
Foto: Pixabay

POPULAIR NIEUWS