Schotse regering zorgt voor woede bij whiskyhandel

Nieuws
dinsdag, 17 januari 2023 om 17:00
whiskyglas
De Schotse regering heeft zich onlangs de woede van de whiskyhandel op de hals gehaald. In een rapport van de regering was namelijk te lezen dat alle alcoholproducten variaties van hetzelfde zijn. En dat schoot de whiskyhandel in het verkeerde keelgat.
De opmerkingen werden gepubliceerd als onderdeel van een raadpleging over het beperken van alcoholpromotie en reclame over alcoholhoudende dranken. Het rapport geeft een mogelijke aanpak weer om aan alcohol gerelateerde schade in Schotland te voorkomen, zoals bijvoorbeeld ongelukken in het verkeer. De zin die de whiskyhandel furieus maakt luidt als volgt: “Zonder branding en andere marketingstrategieën zijn alcoholproducten in elke subsector van dranken in wezen variaties van hetzelfde.”
Blair Bowman, whiskyconsultant en – makelaar ligt de opmerking in het rapport verder dan de waarheid dan ooit. Daarbij zorgt het rapport ervoor dat eeuwen van vakmanschap en vaardigheid rondom het maken van Schotse whisky, wat een ‘wereldwijde iconische drank’ is, gereduceerd wordt tot een ‘gimmick’. Volgens hem moet de regering dan ook echt de ogen openen voor het talent dat er in de Schotse whiskywereld aanwezig is en hoeveel zorg en vakmanschap er in elk, overduidelijk verschillend, product zit.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Het rapport gaat veel verder dan beledigen

Hoewel het rapport van de regering natuurlijk ergens op gebaseerd is en een duidelijk doel heeft, is de belediging richting Schotse whisky niet het enige dat erin voorbij komt. Zo zijn de voorstellen die in het rapport genoemd worden behoorlijk ingrijpend. Er wordt bijvoorbeeld voorgesteld dat drank duurder wordt en dat de verkoop of distributie van merchandise met alcoholmerken verboden wordt. Dat laatste zou betekenen dat er geen t-shirts, petten, jassen en glazen meer verkocht mogen worden met merknamen erop. Voor onder andere distilleerderijen zou dat een klap in het gezicht zijn, gezien zij bijvoorbeeld ook vaak glazen met hun naam of logo erop verkopen. De Schotse whiskymarkt is beroemd en dat merk je ook in de lijsten met beste whisky's, laat staan op het gebied van merchandise.
Sterker nog, Bowman geeft aan dat er in 2018 meer dan 2 miljoen bezoekers verwelkomd zijn in stokerijen. Deze waren gezamenlijk goed voor ruim 83 miljoen dollar omzet aan producten en merchandise. Een flink deel van die mensen kwam vanuit het buitenland en hoort onder de categorie toeristen. Ook de toeristische sector zou volgens Bowman dus een klap krijgen als deze maatregelen doorgevoerd worden zoals het rapport suggesteert.

POPULAIR NIEUWS