Slijter herkent dief van jaren geleden en voorkomt whisky-wisseltruc!

Nieuws
door Whisky Monkeydonderdag, 17 augustus 2023 om 11:00
drinkshop de vuurtoren
Bizar nieuws uit het criminele circuit, oftewel whisky-diefstal. Bij Drinkshop de Vuurtoren in Sluis heeft de eigenaar weten te voorkomen dat een man toesloeg om whisky te stelen via een wisseltruc. Ze herkende hem van acht jaar geleden.
Acht jaar geleden is er een bericht viral gegaan, onder andere door GeenStijl. Op 21 augustus 2015 liep daar een meneer naar binnen die een fles whisky ter waarde van 200 euro wisselde met een fles van 40 euro en daarmee weg kwam. Deze week liep deze meneer opnieuw de slijterij binnen van Petra de Boevere, maar dit keer herkende ze hem.
Hoewel er duizenden mensen in- en uitlopen bij de winkel, zijn er allerlei maatregelen om diefstal tegen te gaan. Zo wordt iedereen persoonlijk begroet die binnenkomt, zijn er twee deurbellen aanwezig en ook hangt er op elke hoek van de winkel een camera, dat zijn er acht in totaal.

Zelfde bril, zelfde man

De Boevere staat meteen op scherp als er een man binnenkomt die in het Engels praat en een Frans accent heeft. De man die haar acht jaar geleden bestolen heeft van een dure whisky had dat ook. En als ze hem even later aankijkt, herkent ze hem aan zijn bril. Het is dezelfde bril en daarmee dezelfde man van acht jaar geleden.
Ze houdt hem in de gaten als hij naar een dure The Balvenie vraagt, maar die zit achter slot en grendel. Dan blijkt hij zijn pijlen te richten op een The Glendronach van achttien jaar oud, een die hij wil verwisselen met een Benriach ter waarde van 36 euro. Als hij het dekseltje van de Benriach afhaalt, weet de Boevere hoe laat het is en grijpt ze in. Ze vraagt de man waar de whisky is en hij loopt meteen de winkel uit. De politie hoeft er niet aan te pas te komen.

Zo werkt de whisky-wisseltruc in slijters

Het is de bekende wisseltruc die hij opnieuw wilde toepassen die uitgebreid teruggekeken kan worden op GeenStijl. Dit is hoe het werkt:
  • Hij pakt een fles whisky uit een goedkope koker, zet die whisky ergens anders neer
  • Hij pakt een dure fles whisky uit een andere koker en zet die whisky naast de goedkope whiskyfles van net
  • Gaat druk rondkijken in het schap alsof hij heel veel interesse heeft in de whisky’s
  • En zet dan zogenaamd alles weg
  • Maar niet voordat hij de dure fles whisky in de goedkope koker heeft weggestopt en andersom
  • Daarna gaat hij advies vragen in de winkel over die ene specifieke whisky, waarna hij de winkelier dan zelf de koker laat pakken (waar de dure whisky dan al inzit)

Het herkennen van dieven

‘Je leert van je beelden terugkijken hoe je bestolen wordt. En je herkent ook sneller mensen,’ legt de Boevere uit. ‘Consumenten worden vaak boos op ons dat ze bij ons niet mogen filmen of fotograferen, maar ze zien blijkbaar niet dat het voor onze eigen veiligheid is. We voelen ons niet altijd veilig.’
Verder betreurt de Boevere de mentaliteit die vaak heerst onder Nederlanders als een winkelier bestolen is. ‘Er wordt vaak gezegd: ze verdienen toch al genoeg, maar het is gewoon criminaliteit.’
De dief van acht jaar gelden herkende haar in ieder geval niet. De winkel van de Boevere stond acht jaar geleden ergens anders. Ze vermoedt dat de man in de vakantie naar Nederland komt.
If you were a whisky you'd be really expensive - Verjaardagskaart met envelop - Whiskey - Grappig - Humor - Engels - Birthday Image
If you were a whisky you'd be really expensive - Verjaardagskaart met envelop - Whiskey - Grappig - Humor - Engels - Birthday
EUR4.1
Op voorraad
Koop op bol.
Foto: Petra de Boevere

POPULAIR NIEUWS