The Dalmore onthult Vintage 2005 en 2008 whisky's

Nieuws
door Monkey
zaterdag, 04 november 2023 om 17:00
the dalmore vintage 2023
De Schotse The Dalmore distilleerderij heeft een paar nieuwe whisky’s uitgebracht die uit opvallende vaten komen. De vaten van The Dalmore Vintage 2005 en 2008 whisky’s vielen namelijk behoorlijk op tijdens de cask inspection week van de distilleerderij.
Elk jaar controleert The Dalmore de vaten in de warenhuizen tijdens de cask inspection week. De inspectie vindt elk jaar in november plaats en leidt telkens tot de release van de Vintage collectie. Wat dit wordt is elk jaar een verrassing vertelt Gregg Glass, meesterdistilleerderij bij The Dalmore. Hij heeft samen met Richard Paterson de vaten geselecteerd voor de collectie van dit jaar.
In dit geval zijn er twee The Dalmore Vintage CoIllection expressies gekomen: The Dalmore 2008 Vintage en The Dalmore 2005 Vintage whisky. Maar wat voor drams zijn het eigenlijk?

Wat zijn The Dalmore Vintage 2005 en 2008?

Voor The Dalmore 2008 heeft The Dalmore Amerikaanse witte eikenhouten ex-bourbon vaten gebruikt met Pedro Ximénez Sherry vaten voor de finish. De whisky is uiteindelijk na 18 jaar rijpen gebotteld op 45,8 procent alcohol by volume (ABV). Het levert de volgende tasting notes op:
Neus: Melkchocolade, karamel, mandarijn en gebarsten zwarte peper.
Smaak: Manuka honing, zoete cacao, gepocheerde appels en gouden sultana's.
Afdronk: Vanille, chocolade brioche, sinaasappel en hints van kaneel.
Voor The Dalmore 2005 Vintage is in de basis hetzelfde type vat gebruikt, Amerikaanse witte eikenhout ex-bourbon vaten. Daarna is er met Metusalem sherry vaten en Vintage 2005 vaten een finish geweest. De whisky is gebotteld op 49,3 procent ABV. Dit levert voor deze expressie de volgende tasting notes op:
Neus: Donkere chocolade, gezouten karamel, antiek leder en rijke sinaasappelcitrus.
Smaak: Rijke cacao, bloedsinaasappel, donker fruit, marsepein en vochtige gembercake.
Afdronk: Vanille, sinaasappel, noten en een lange droge complexiteit van chocolade.
The Dalmore 2008 Vintage (US$225) en The Dalmore 2005 Vintage (US$490) zijn vanaf november verkrijgbaar bij geselecteerde verkooppunten wereldwijd. De prijzen zijn respectievelijk 225 en 490 dollar (omgerekend ongeveer 211 en 460 euro).
De Highland single malt producent bracht onlangs een trio Sherry cask-finished whisky’s uit. Deze zijn onderdeel van de nieuwe Cask Curation collectie waar ook een 43 jaar oude dram voorbij komt.
Foto: The Dalmore